ECOREC

Προγράμματα με δήμους

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.), συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Δράσεις Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», υλοποίησε το σχέδια δράσης σε Δήμους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση». Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις στα δημόσια σχολεία του εκάστοτε Δήμου. Οι Δήμοι στους οποίους υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα είναι οι εξής:

  • Σαλαμίνα (2008-2009) (περισσότερα εδώ)
  • Νέα Φιλαδέλφεια (2008-2009) (περισσότερα εδώ)
  • Ελευσίνα (2007-2008) (περισσότερα εδώ)
  • Μελίσσια (2007-2008) (περισσότερα εδώ)
  • Άγιος Δημήτριος (2007-2008) (περισσότερα εδώ)

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, πραγματοποιηθήκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε σχολεία των παραπάνω Δήμων – Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια πάνω σε θέματα εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων και κομποστοποίησης. Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα στόχο είχαν την έγκυρη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταξύ επιστημόνων, δασκάλων και μαθητών.

Σε κάθε ένα από τα σχολεία που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις, δόθηκαν φυλλάδια στο σύνολο των μαθητών, καθώς και άλλα ενημερωτικά έντυπα. Για παράδειγμα στα σχολεία β’θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Σαλαμίνας δόθηκε λίστα με το σύνολο των σχολών, και των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες διαθέτουν ειδικότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε «πράσινη» θέση απασχόλησης, καθώς το θέμα των παρουσιάσεων αφορούσε την πράσινη ανάπτυξη και απασχόληση.

Άλλα προγράμματα σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν από την ΟΕΑ με την υποστήριξη και την πρωτοβουλία των ίδιων των Δήμων, όπως στην περίπτωση του Δήμου Πετρούπολης. Στην Πετρούπολη πραγματοποιήθηκαν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την οικιακή κομποστοποίηση και για τη δυνατότητα συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα.