ECOREC

Αυστηρότεροι έλεγχοι από την ΕΕ στη μεταφορά αποβλήτων

                                                               

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 17 Απριλίου 2014 διορθωτικές διατάξεις του Κανονισμού Μεταφοράς Αποβλήτων. Αυτές οι διατάξεις κλείνουν κάποια παραθυράκια του νόμου, σχετικά με τη μεταφορά αντικειμένων για επαναχρησιμοποίηση, τα οποία εκμεταλλεύονταν ορισμένοι εξαγωγείς, για να αποφύγουν να ακολουθήσουν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές μεταφοράς αποβλήτων.

Στο μέλλον, τα αγαθά που μεταφέρονται για να επαναχρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να είναι συσκευασμένα και να έχουν περάσει από έλεγχο λειτουργικότητας. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, τα κράτη μέλη χρειάζεται να σχεδιάσουν πιο λεπτομερείς διαδικασίες ελέγχου, στις οποίες θα καθορίζεται πόσοι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και οι πόροι για αυτόν τον σκοπό. Για την ενίσχυση της εφαρμογής του νόμου οι μεταφορές που αδυνατούν να παράσχουν στις εθνικές αρχές αναλυτικά έγγραφα θα θεωρούνται παράνομες.

Ο Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB) στα θέματα Προϊόντων και Αποβλήτων, Stephane Arditi, χαιρέτισε αυτή την ψήφο: «Η νομοθεσία αυτή αφορά το ένα στα τέσσερα φορτία αποβλήτων που δε συμμορφώνεται αυτή τη στιγμή με τη νομοθεσία μεταφοράς αποβλήτων. Αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι μεταφορές αποβλήτων που δεν συμμορφώνονται είναι σκόπιμα παράνομες, αλλά είναι απαράδεκτο να έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό μεταφορών που δε σέβονται την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το ποσοστό των παράνομων αποβλήτων που μεταφέρονται ανέρχεται σε 2,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως.»

Η δημιουργία πιο λεπτομερών διαδικασιών ελέγχου θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να γίνουν πιο συνεπή στην προσπάθειά αποτροπής των παράνομων μεταφορών αποβλήτων. Το κόστος εφαρμογής αυτών των διαδικασιών ελέγχου θα αντισταθμιστεί από τα έσοδα που θα προέλθουν από πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν λόγω παράνομων ή μη σύμφωνων με το νόμο μεταφορών.