ECOREC

Επιστολή προς τον Υπουργό κ.Φάμελλο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά

 

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, μέλη του παγκόσμιου κινήματος Break Free From Plastic, αποστέλουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με αφορμή την επερχόμενη συζήτηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, στις 5 Μαρτίου 2018, αναφορικά με 6 βασικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Πλαστικά:

 

Προς:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Αμαλιάδος 17, Αθήνα

κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ

Από:

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης & Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά σε μια Κυκλική Οικονομία – 6 Καίρια Ζητήματα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις

 

                                                                                                             28 Φεβρουαρίου 2018

 

Αξιότιμε κύριε Φάμελλε,

Στις 16 Ιανουαρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά σε μια Κυκλική Οικονομία[1]. Η στρατηγική αποτελεί ορόσημο για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της ρύπανσης από τα πλαστικά, σε μια εποχή που οι πολίτες της Ευρώπης ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις συνέπειες της χρήσης πλαστικών.

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σας προτρέπουν να ενισχύσετε τη διαμόρφωση ενός σχεδίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση της χρήσης πλαστικών και τη μείωση της ρύπανσης από αυτά. Ζητούμε να υποστηρίξετε τα παρακάτω 6 βασικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Πλαστικά από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και εν όψει της συζήτησης του, σχετικού με το θέμα, Συμβουλίου Περιβάλλοντος, στις 5 Μαρτίου 2018:

 

  • Ρυθμιστικά μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μίας χρήσης: δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά μόνο ανακυκλώνοντας[2], ούτε μπορούμε να το λύσουμε υποκαθιστώντας την πλαστική πρώτη ύλη. Η Στρατηγική έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη νομοθεσίας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης, τους επόμενους μήνες. Σας προτρέπουμε να υποστηρίξετε τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης της παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης, τη φορολόγηση, τις απαγορεύσεις και τα άλλα σχετικά ρυθμιστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί αυτό.

 

  • Οικονομικά κίνητρα για την προώθηση της κυκλικότητας στα πλαστικά: σχέδια όπως η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, τα συστήματα εγγυοδοσίας ή ένας δυνητικός φόρος πλαστικού (ξεκινώντας με τα πλαστικά μιας χρήσης), είναι συστήματα που αν σχεδιαστούν και εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να δώσουν τα απαραίτητα κίνητρα για την πρόληψη της ρύπανσης από πλαστικά, αλλά και να αυξήσουν την επαχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων.

 

  • Σταδιακή κατάργηση των συστατικών από μικροπλαστικά και οξοδιασπώμενα πλαστικά: υποστηρίξτε την πλήρη απαγόρευση της χρησιμοποίησης μικροπλαστικών ως συστατικά σε προϊόντα και των οξοδιασπώμενων πλαστικών[3]μέσω του REACH. Καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλά κράτη-μέλη[4], χρειάζεται να υπάρξει ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού για τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες. Επιπλέον, υποστηρίξτε νομοθετικές ενέργειες που αντιμετωπίζουν άλλες πηγές μικροπλαστικών, όπως η απώλεια πέλλετ στην εφοδιαστική αλυσίδα πριν το στάδιο της παραγωγής.

 

  • Ενίσχυση των αγορών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, καθιστώντας τα πλαστικά απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες: τα σημερινά επίπεδα τοξικότητας των πλαστικών οδηγούν σε χαμηλή εμπιστοσύνη στην ποιότητα των ανακυκλωμένων πλαστικών αλλά και σε μια ανεξέλεγκτη έκθεση των πολιτών σε τοξικές ουσίες. Απαγορευμένες ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία συναντώνται ακόμα και σε παιδικά παιχνίδια. Χρειάζεται ένα ισχυρό σχέδιο για πλαστικά χωρίς τοξικές ουσίες και για καθαρά (χωρίς τοξικά) συστήματα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, ώστε οι δεσμεύσεις για μια κυκλική οικονομία να γίνουν πράξη. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με στόχους όσον αφορά την ελάχιστη περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο υλικό.

 

  • Βασικές απαιτήσεις για τις πλαστικές συσκευασίες: χρειάζεται να τροποποιηθούν οι βασικές απαιτήσεις της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Συσκευασίες και τα Απόβλητα Συσκευασιών ώστε να επιτραπεί στην πρόληψη των συσκευασιών να είναι η πρώτη επιλογή. Όλο και συχνότερα, πολλά αντικείμενα συσκευάζονται σε μιας χρήσης, μη επαναχρησιμοποιήσιμα και μη ανακυκλώσιμα πλαστικά, ενώ αντίθετα τα καταστήματα χωρίς συσκευασία αγωνίζονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της ΕΕ σχετικά με την πώληση και τη μεταφορά των προϊόντων.

 

  • Νέα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού των πλαστικών που διατίθενται στην αγορά: είναι κρίσιμο να υποστηρίξετε την πρόληψη, της επαναχρησιμοποίηση και την «ανακυκλωσιμότητα» των πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών, μεταξύ άλλων και μέσω των εργαλείων του Οικολογικού Σχεδιασμού, των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων και των Οικολογικών Σημάτων.

 

Οι οργανώσεις μας είναι μέλη του παγκόσμιου κινήματος Break Free From Plastic, που αποτελείται από 900 περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως. Αυτό το αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα αντιμετωπίζει συστηματικά τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης με συλλογικό τρόπο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Χριστίνα Κονταξή, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Φίλιππος Κυρκίτσος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

 


[4] Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Ουαλία και η Σκωτία έχουν εισάγει ή ανακοινώσει την έναρξη απαγορεύσεων για τα μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε προϊόντα.