ECOREC

Δελτίο Τύπου: Η “Πρόληψη Αποβλήτων για Μαθητές” στη Κοζάνη

 
Δελτίο Τύπου, 22 Νοέμβρη 2018

 

Το έργο Πρόληψη για Μαθητές ταξίδεψε στην Κοζάνη την εβδομάδα 12 με 16 Νοέμβρη όπου, με την υποστήριξη του δήμου Κοζάνης, υλοποιήθηκαν 2 εκδηλώσεις-εργαστήρια για μαθητές, καθώς και σχολικές παρουσιάσεις με αντικείμενο την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων.

 

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να προσεγγίσουν θέματα σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων και εν συνεχεία να συμμετάσχουν στην καθημερινότητά τους σε δράσεις πρόληψης αποβλήτων και γενικότερα σε δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Γενικότερα, στόχος είναι η αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών σχετικά με το καίριο ζήτημα της μείωσης των αποβλήτων.

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στα σχολεία της Κοζάνης και συγγεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο Χαρ. Μεγδάνη, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, στο Δημοτικό Σχολείο Χαρ. Μούκα, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο, στο 18ο Δημοτικό Σχολείο, στο 19ο Δημοτικό Σχολείο και στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης.

 

Οι εκδηλώσεις-εργαστήρια απευθύνονταν σε μαθητές και υλοποιήθηκαν στο 18ο και στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης στις 13 και στις 15 Νοέμβρη 2018 αντίστοιχα. Στις εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν 3 εργαστήρια με θέμα την πρόληψη αποβλήτων στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων. Το εργαστήριο της Δ’ δημοτικού είχε θέμα την κατασκευή τσάντας από ένα μακό μπλουζάκι, στο εργαστήριο της Ε’ δημοτικού οι μαθητές κατασκεύασαν πορτοφολάκια από χρησιμοποιημένες συσκευασίες χυμού ή γάλακτος. Τέλος, το τρίτο εργαστήριο που έκαναν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης είχε θέμα την κομποστοποίηση και κατά τη διάρκειά του οι μαθητές αφού ήρθαν σε επαφή με βασικές έννοιες και μεθοδολογία, έλυσαν ομαδικά σταυρόλεξο για την κομποστοποίηση. Στην εναρκτήρια εκδήλωση της 13ης Νοέμβρη παρευρέθη ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Απορριμμάτων Κοζάνης κ. Γρηγοριάδης Ιωάννης, ο οποίος ευχαρίστησε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της Πρόληψης Αποβλήτων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

 

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν εκτός από τα εργαστήρια, την παρουσίαση του Οδηγού Πρόληψης Αποβλήτων για Μαθητές, σε όλους τους μαθητές των σχολείων, τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και του Οδηγού σε κάθε τάξη, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς να μελετήσουν για την πρόληψη αποβλήτων στην τάξη και να κάνουν τις δικές τους δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων στην καθημερινότητά τους.

 

Το έργο «Πρόληψη για Μαθητές» έχει δικαιούχο την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και προϋπολογισμό 49.997,40€. Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο, Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Υπο-μέτρο Α: Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του ευρύτερου κοινού ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού, Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις».

 

Για την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Τέντα Δήμητρα

Υπεύθυνη έργου