ECOREC

O Δήμος Τήλου ανακοινώνει την πρόθεση του να ενταχθεί στο πρόγραμμα Zero Waste Cities για να λάβει πιστοποίηση Δήμου Μηδενικών Αποβλήτων.

 

Ο Δήμος Τήλου εντάσσεται στο δίκτυο του Zero Waste Europe και το πρόγραμμα Zero Waste Cities.

Ένας πρωτοπόρος Δήμος, μια ενεργή κοινωνία και μια  ιδιωτική πρωτοβουλία με όραμα και τεχνογνωσία χάραξαν το δρόμο για μια κοινότητα μηδενικών αποβλήτων στο νησί της Τήλου, στην οποία κυριαρχούν η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανάκτηση των πόρων.  Το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos υλοποιείται από τον Ιούνιο 2021 με πρωτοβουλία του Δήμου Τήλου και υποστήριξη της εταιρίας Polygreen. Σε έναν μόλις χρόνο από την έναρξη της πόρτα-πόρτα συλλογής και την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή σε βιοαπόβλητα, ανακυκλώσιμα υλικά και υπόλειμμα, το νησί έχει ήδη επιτύχει 100% εκτροπή από την ταφή και φτάνει το 90% ποσοστό ανάκτησης.

Ο Δήμος Τήλου σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει περαιτέρω τη στρατηγική για μηδενικά απόβλητα αναλαμβάνει τη δέσμευση να μειώνει διαρκώς τα απόβλητά του σε συνεργασία με το Mission Zero Waste Academy, το Zero Waste Europe και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και να ενταχθεί στο δίκτυο πόλεων του Zero Waste Cities.

Μέσα από την εφαρμογή μέτρων και βέλτιστων πρακτικών για που βασίζονται στις αρχές της πρόληψης αποβλήτων και την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και με σύμμαχο την τοπική κοινωνία, ο Δήμος Τήλου, στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, θα αναπτύξει και θα υλοποιήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μηδενικών αποβλήτων, με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που αποστέλλονται για τελική διάθεση και συγκεκριμένα:

 – Την εκτροπή αλλά και τη διασφάλιση της διατήρησης της εκτροπής του 90% των Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) που παράγονται εντός των ορίων του από την τελική διάθεση.

 – Τη διασφάλιση της διατήρησης αλλά και τη θέσπιση νέων  συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για το παραγόμενο, εντός των δημοτικών του ορίων, κατά κεφαλήν υπόλειμμα (σε κιλά), σύμφωνα με τα κριτήρια και τις οδηγίες του προγράμματος πιστοποίησης Zero Waste Cities.

Καλοσωρίζουμε θερμά το Δήμο Τήλου στο Zero Waste Cities.