ECOREC

Άλλες Δράσεις

ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Κυκλικής Οικονομίας

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) στα πλαίσια των καταστατικών της στόχων και στοχεύοντας σε γρηγορότερη ανάπτυξη της Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων,  έχει δημιουργήσει το ECO ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, με αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία από τις επίσημες αρμόδιες αρχές, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους.
Η συνολική οργάνωση και λειτουργία του ECO ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ αφορά τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των δεδομένων Εναλλακτικής Διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας, αλλά και παρακολούθηση των διεθνών Καλών Πρακτικών Διαχείρισης.
Η χρηματοδότηση του ΕCO – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ γίνεται:
α) με υποστήριξη από εμπλεκόμενους φορείς με την εναλλακτική διαχείριση, που συμφωνούν και έχουν κοινούς στόχους με το ΕCO – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ,
β) από ίδιους πόρους της ΟΕΑ και με συστηματική εθελοντική απασχόληση στελεχών της ΟΕΑ,
γ) με ενδεχόμενη οικονομική υποστήριξη από επίσημους φορείς της πολιτείας.
Η συνεργασία και η ενδεχόμενη υποστήριξη του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ από την πλευρά των υποστηρικτών του είναι αυτονόητο ότι δεν δεσμεύει, ούτε επηρεάζει τις εκτιμήσεις και προτάσεις του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ σχετικά με την ορθή πρακτική των οποιωνδήποτε διαχειριστών εναλλακτικής διαχείρισης.
Το ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ διατηρεί στο ακέραιο τη δυνατότητα πλήρους ανεξαρτησίας γνώμης και διατύπωσης προτάσεων.

Zero Waste HoReCa

Η ψηφιακή πλατφόρμα ZeroWaste HoReCa προσκαλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τους θέσης, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να γίνουν μέλη, να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλικής οικονομίας και να αυξήσουν το ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τους, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα.

Το Zero Waste HoReCa Hub έρχεται να λύσει περισσότερα από ένα προβλήματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού προσφέρει ξεκάθαρα οφέλη και στηρίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή. Σε αυτόν το άξονα, οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις:

  • Αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
  • Εξασφαλίζουν δωρεάν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τις νέες νομοθεσίες.
  • Μειώνουν τα δημοτικά τους τέλη.
  • Μειώνουν τη γραφειοκρατία.
  • Εξασφαλίζουν δωρεάν πρόσβαση σε εργαλεία και καθοδήγηση από ειδικούς.
  • Αυξάνουν την προσέλκυση πελατών και επενδύουν στη φήμη τους.

zerowastefuture.gr

Ο Άτλας του Πλαστικού

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης, κάνει τα πρώτα σταθερά βήματα προς την αλλαγή της «πλαστικής-μιας -χρήσης» κουλτούρας. Το 2021 αποτελεί σημαντική χρονιά εξελίξεων. Γι’ αυτό επιλέξαμε αυτή τη συγκυρία για να μεταφέρουμε στα ελληνικά μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς εκδόσεις του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, τον Άτλαντα του Πλαστικού.

Ο Άτλας φιλοδοξεί να ενημερώσει σωστά όποιον/α ενδιαφέρεται να αποτελέσει μέρος στην λύση του πλαστικού προβλήματος, παρέχοντας με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας και σε όλα τα στάδια της ύπαρξής του από τη δημιουργία, την επεξεργασία και τη χρήση του μέχρι το τέλος χρησιμότητας και την απόρριψή του. Μέσα από τις σελίδες αυτού του εντύπου ο/η αναγνώστης/τρια βαθμιαία θα αντιληφθεί τα προβλήματα που συνδέονται με το πλαστικό όπου έχουν μια κοινή πηγή, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτού του υλικού: την ανθεκτικότητά του.

Για μία πραγματικά προσαρμοσμένη έκδοση για το ελληνόφωνο κοινό και όχι μία απλή μετάφραση του Άτλαντα στην ελληνική γλώσσα, είχαμε το προνόμιο να συνεργαστούμε με τη WWF Ελλάς, τη Greenpeace Ελλάς και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Χάρη στη γνώση και την αφοσίωση των οργανώσεων αυτών, το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας εμπλουτίζει τη διεθνή έκδοση του Άτλαντα με στοχευμένες πληροφορίες για την ελληνική εμπειρία ανά κεφάλαιο, καθώς και με μία παρουσίαση του πλαισίου (νομοθετικού και όχι μόνο), εντός του οποίου θα χρειαστεί να γίνει η προσπάθεια για την απαλλαγή από τα πλαστικά μιας χρήσης.