17 συν 1 επίκαιρα συμπεράσματα σχετικά με την υλοποίηση ώριμων ενεργειακών επενδύσεων και έργων υποδομής στο Επενδυτικό Φόρουμ
Με καταγεγραμμένη συμμετοχή ρίπου 800 ανώτατων στελεχών τραπεζικών και χρηματοδοτικών ομίλων, επιχειρηματικών ομίλων από τον χώρο της ενέργειας, των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, όπως επίσης και εκπροσώπων κρατικών φορέων, υπουργείων και των ευρωπαϊκών αρχών, το επενδυτικό φόρουμ με θέμα: «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΕ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ» συνέβαλε στην εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων για νευραλγικά θέματα που απασχολούν την πραγματική οικονομία και τον επενδυτή.
Το επενδυτικό διήμερο, διοργανώθηκε στην Αθήνα (2 – 3 Απριλίου, ξενοδοχείο Divani Caravel), στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» με τη συμμετοχή και υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του INVEST IN GREECE, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης και πολλών ακόμα επιχειρηματικών φορέων.
Tις εργασίες του φόρουμ άνοιξε ο κ. Αργύρης Περουλάκης, επικεφαλής του τμήματος «Επικοινωνία- Εταιρικές Σχέσεις & Ευρωπαϊκά Δίκτυα» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «η κρίση στην Ευρώπη δεν διαφαίνεται να έχει σύντομο τέλος, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει με έναν άλλο τρόπο τα δικά της θέματα και να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με τη συμμετοχή όλων». Προς αυτήν την κατεύθυνση, συμβάλλουν σημαντικά πρωτοβουλίες όπως η ελληνική πρωτοβουλία «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» προερχόμενη από την καρδιά της πραγματικής οικονομίας και αγοράς.
Ο κ. Περουλάκης απέδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι απαραίτητοι μετασχηματισμοί της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης να αποκτήσουν δημοκρατική νομιμοποίηση και να βασιστούν στη συμμετοχή των πολιτών. «Θέλουμε να γίνει το επόμενο βήμα για την Ευρώπη μέσα από διάλογο με τους πολίτες που θα λάβει χώρα ως τις επόμενες ευρωεκλογές προκειμένου να φύγουμε από τις διακυβερνητικές προσεγγίσεις που κυριαρχούν σήμερα και καταλήγουν στην ισχύ των πρωτευουσών σε βάρος της Ένωσης», κατέληξε.
Η KfW και ο δημόσιος χρηματοδοτικός πυλώνας
Ανάμεσα στους διακεκριμένους συμμετέχοντες στα πάνελ του φόρουμ ήταν ο κ. Lutz Christian Funke, αντιπρόεδρος του ιστορικού γερμανικού χρηματοδοτικού ομίλου KfW, που έχει συνδέσει το όνομά του με την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ. Η KfW χρηματοδοτεί υποδομές και ενεργειακά έργα στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες, παρείχε πριν λίγες μέρες μέσω θυγατρικής της, χρηματοδότηση στη ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής της μονάδας στην Πτολεμαΐδα και όπως ανακοίνωσε ο κ. Funke, συνεργάζεται με το “Invest In Greece”, με στόχο τη δημιουργία ενός δημόσιου χρηματοδοτικού πυλώνα για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η επιλογή αυτή κρίνεται αναγκαία, επειδή όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι ιδιωτικές τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να τροφοδοτήσουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Προκειμένου να αντλήσει η Ελλάδα κεφάλαια από το εξωτερικό χρειάζεται αλλαγή κλίματος και εξεύρεση των επενδυτικών οχημάτων που θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση ένας κρατικός επενδυτικός φορέας σε συνεργασία με το Invest in Greece, θα είχε τη δυνατότητα να παράσχει την απαραίτητη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση (για 1-2 χρόνια) και να σταθεροποιήσει την οικονομία. Αυτή είναι η τακτική που εφαρμόζεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, για παράδειγμα στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου κρατικές τράπεζες και ινστιτούτα αναλαμβάνουν τους κινδύνους να χρηματοδοτήσουν μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια και άλλους κλάδους που συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Α. Συγγρός: Υπάρχουν σημαντικά σχέδια
Από τη δική του πλευρά ο κ. Αριστομένης Συγγρός, πρόεδρος του «Invest In Greece», επιβεβαίωσε ότι ο φορέας του οποίου προΐσταται, σε συνεργασία με τον όμιλο KfW, τη Γαλλία αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προετοιμάζουν χρηματοδοτικό φορέα που θα αναλάβει να βρει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν σημαντικά σχέδια, που προκύπτουν τόσο μέσω της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, όσο και από ενδιαφέρον ανάπτυξης επενδύσεων, πλην όμως υπάρχει τεράστια δυσκολία στην εξεύρεση κεφαλαίων.
Τομείς επενδυτικής κινητικότητας και ενδιαφέροντος
Πέρα από τις εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό επενδυτικό ταμείο, το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τα μεγάλα έργα, οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες «ώριμες» ενεργειακές επενδύσεις, οι διαγωνισμοί που «τρέχουν» στην Αττική και σε άλλες Περιφέρειες για τα απορρίμματα, οι επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης και οι τρέχουσες εξελίξεις στις ΑΠΕ ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια του διήμερου φόρουμ.
Η όλη εκδήλωση, ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ανάγκη έκφρασης της ελληνικής επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, αλλά και των ξένων επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα σε σχέση με έργα και επενδύσεις που μπορούν άμεσα να προχωρήσουν. Παράλληλα, ανέδειξε τις προγραμματισμένες στρατηγικές επενδύσεις του ενεργειακού κλάδου, ανάμεσα στις οποίες, το δεκαετές πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το ήδη υλοποιούμενο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ που περιλαμβάνει τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα που ανατέθηκε πρόσφατα, το ενδιαφέρον για τα ώριμα έργα στον τομέα των απορριμμάτων αλλά και για επιμέρους τομείς που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον όπως η ανακύκλωση, η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, η βιομάζα και το βιοαέριο.
ΑΠΕ: Ο πρωταγωνιστικός ρόλος και η σημερινή αμηχανία
Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, εκφράστηκε η έντονη απογοήτευση των επενδυτών, σε σχέση με τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος παρόλο που πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, υπέστη πρόσφατα σημαντικό πλήγμα με την απώλεια του συνόλου σχεδόν των κινήτρων του για όλες τις τεχνολογίες: Για τα φωτοβολταϊκά στην αρχή, τα αιολικά, υδροηλεκτρικά και ηλιοθερμικά στη συνέχεια. Πέρα από την αμηχανία των επενδυτών στις ΑΠΕ, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο διατύπωσαν τη δική τους αγωνία, λόγω των χρεών που έχουν προς τη ΔΕΠΑ. Σήμα κινδύνου, εξέπεμψαν επίσης και οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών που αντιμετωπίζουν το φλέγον ζήτημα του υψηλού κόστους ενέργειας. Είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δομικές καθυστερήσεις και ασυμμετρίες στην ελληνική ενεργειακή αγορά και προς αυτήν την κατεύθυνση, η σχετική επισήμανση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν ήταν καθόλου τυχαία.
Τα συμπεράσματα
Με δεδομένο πάντως, ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται επενδύσεις, τα 18 συμπεράσματα που προέκυψαν για τα νευραλγικά θέματα που απασχολούν τον Έλληνα και ξένο επενδυτή σε σχέση με τους παραπάνω τομείς βρίσκονται στην άμεση επικαιρότητα και έχουν ως εξής:
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού επενδυτικού ταμείου:
Με οριστικοποιημένη σχεδόν τη δομή, τον τρόπο διοίκησης, αλλά και τους βασικούς κλάδους της οικονομίας τους οποίους θα χρηματοδοτεί, αναμένονται άμεσες εξελίξεις, σε σχέση, τόσο με την πηγή από την οποία θα προέλθουν τα απαιτούμενα κεφάλαια του ταμείου, όσο και σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς φορείς, που όπως αναμένεται θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του. Ανάμεσα σε αυτούς, περιλαμβάνονται ο γερμανικός επενδυτικός όμιλος KfW και η γαλλική Agence France Tresor. Για το όλο θέμα, υπάρχει άλλωστε σχετική συνεργασία ανάμεσα στον ελληνικό οργανισμό «Invest In Greece», την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΤΑSK FORCE για την Ελλάδα, την KfW και τη Γαλλία.
Σε σχέση με το νέο μοντέλο χρηματοδότησης μεγάλων έργων:
Με δεδομένη την πιστωτική πίεση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά, το μοντέλο του project financing είναι το πλέον ενδεδειγμένο προϋποθέτοντας την ενεργό συμμετοχή των τοπικών τραπεζών. Παρουσιάζει πλεονεκτήματα ιδίως για τα μεγάλα έργα και τα έργα υποδομών στους κλάδους των μεταφορών και της ενέργειας, που έχουν υψηλό κόστος, επειδή επιτρέπει κινητοποίηση κεφαλαίων πολύ μεγαλύτερη σε ύψος και διάρκεια από τον κλασικό δανεισμό. Υπό τα σημερινά ελληνικά αδιέξοδα κι επειδή η δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα τραπεζικής μπορεί να αργήσει, οι ελληνικές τράπεζες προτείνουν να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα, με μικτές χρηματοδοτήσεις που θα συνδυάζουν το project financing από τον ιδιωτικό τομέα με τα ίδια κεφάλαια και το ΕΣΠΑ.
Σε σχέση με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και συγκεκριμένα των αυτοκινητοδρόμων: Πρόκειται για θέμα ελάχιστων μηνών και πολύ πιο κοντά σε σχέση με κάθε άλλη φορά, σύμφωνα με την εκτίμηση των ελληνικών τραπεζών που δανειοδοτούν τα έργα. Σύμφωνα εξάλλου με την εκτίμηση των εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου, τα υπό επανεκκίνηση έργα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνουν προκειμένου ο κλάδος που έχει υποστεί πλήρη καθίζηση να αρχίσει να κινείται.
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
Με στόχο την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και δεδομένης της δυσκολίας να «περάσουν» τα χρήματα που δικαιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από τις ιδιωτικές τράπεζες, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ειδικής τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αξιοποίηση της δομής των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σε σχέση με τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ):
Είναι άμεση ανάγκη να υπάρξουν επενδυτές, με αποδεδειγμένη και ευρεία εμπειρία, που να μπορούν να «οδηγήσουν» στην υλοποίηση των έργων και στην ομαλή χρηματοδότησή τους καθώς αυτή για τα έργα υποδομής δεν επιτυγχάνεται μόνο από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, αλλά, προϋποθέτει την αξιοποίηση και άλλων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως το πρόγραμμα Jessica, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Προϋπόθεση επίσης για την επιτυχία των ΣΔΙΤ είναι ο ακριβής καταμερισμός κινδύνων και η αποσαφήνιση της ροής πληρωμών.
Σε σχέση με την ενεργειακή αγορά συνολικότερα:
Οι δομικές καθυστερήσεις και ασυμμετρίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με στόχο μια αγορά που θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποδομές που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της αλλά και να μην καταστρέφονται κεφάλαια χωρίς λόγο. Σε αυτά τα πλαίσια, η διείσδυση της «πράσινης» ενέργειας πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με τρόπο που θα διασφαλίζει αφενός τη δυνατότητα του καταναλωτή να πληρώνει αλλά αφετέρου την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Σε σχέση με τον Αναπτυξιακό νόμο:
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας θα δίνεται πλέον στον επενδυτή, η δυνατότητα να επιλέγει μεταξύ των φοροαπαλλαγών και της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της επένδυσης, η δυνατότητα είσπραξης του 100% της χρηματοδότησης προκαταβολικά με κατάθεση σχετικής εγγυητικής επιστολής, ενώ επιπλέον δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής των ελέγχων και από τρίτους φορείς (τράπεζες, ελεγκτικές εταιρείες), οι οποίες θα έχουν γραφτεί σε ένα ειδικό Μητρώο και όχι μόνο από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τέλος εάν δεν μεταβάλλεται το φυσικό αντικείμενο ή ο προϋπολογισμός του έργου πάνω από 10% δεν θα χρειάζεται αίτημα τροποποίησης και η διαδικασία θα συνεχίζεται κανονικά.
Σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων:
Επισημαίνεται η απουσία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τη διαχείριση απορριμμάτων και η αδικαιολόγητη προκατάληψη που υπάρχει για τη συμμετοχή των ιδιωτών στα ΣΔΙΤ. Από το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος προτείνεται η ένταξη των ΣΔΙΤ των απορριμμάτων στα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων και η υιοθέτηση πρακτικών που δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση πόρων. Κρίνεται επίσης αναγκαία η ενσωμάτωση των τοπικών κοινωνιών στα επενδυτικά σχέδια.
Σε σχέση με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις:
Προτείνεται, οι αδειοδοτήσεις που αφορούν μόνο τα μεγάλα έργα να παρέχονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, να περιοριστούν μέχρις ενός σημείου οι αρμοδιότητες του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και να δημιουργηθεί μελλοντικά ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο.
Σε σχέση με την ανακύκλωση:
Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ανακύκλωση των αποβλήτων που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, αποτελεί πλέον κινητήρια δύναμη για όλες σχεδόν τις δράσεις ανακύκλωσης που αναπτύσσονται στην Ελλάδα. Βέβαια, η Πολιτεία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων στο χώρο αίροντας εμπόδια και απλοποιώντας τις διαδικασίες αδειοδότησης.
Σε σχέση με τα βιομηχανικά απόβλητα:
Η ενεργειακή τους αξιοποίηση είναι ασφαλής και οικονομική λύση με βάση την πολυετή διεθνή εμπειρία. Η υλοποίηση έργων υποδομής και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στη χώρα είναι αναγκαία όπως επίσης και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για την αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων.
Σε σχέση με τις επενδύσεις στην βιομάζα-βιοαέριο:
Παρά το γεγονός ότι η βιομάζα το “εθνικό» μας καύσιμο παραμένει αναξιοποίητο, οι εφαρμογές της θα βοηθήσουν σημαντικά τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, αφού το 60% των κερδών επιστρέφουν σε αυτόν και θα οδηγήσουν στην κατασκευή εγχώριων μονάδων παραγωγής. Αλλά και το παράγωγο της βιομάζας βιοαέριο, έχει δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών στην θέρμανση, στον φωτισμό, στην κίνηση οχημάτων με μεγάλη φιλικότητα προς το περιβάλλον, καθώς ακόμη και τα υπολείμματα, μπορούν με την κατάλληλη και σχετικά απλή επεξεργασία, να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα. Τα έργα του χώρου, για τα οποία στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης άγνοια «ανθούν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την παραμικρή αρνητική επίπτωση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Γερμανία, βρίσκεται στην πρώτη θέση της αξιοποίησής του και ακολουθεί η Ιταλία. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δίδεται προτεραιότητα σε 79 αιτήσεις, σε αντίθεση με παλιότερα χρόνια κατά τα οποία δεν εγκρίθηκε καμία αίτηση για κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου.
Σε σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα της συμβατικής παραγωγής της ΔΕΗ στο νέο ενεργειακό περιβάλλον: Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ύψους 2.1 δις ευρώ για την περίοδο 2013-2017, έχει έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς επιτυγχάνει μείωση κόστους καυσίμου. Λαμβάνει υπόψη τους ευρωπαϊκούς στόχους 20-20-20, τις νέες αυστηρότερες περιβαλλοντικές οδηγίες για τις εκπομπές ρύπων, τη μείωση της ζήτησης σε Ελλάδα και Ευρώπη, τις ταμειακές δυσχέρειες και τα προβλήματα χρηματοδότησης που σε συνδυασμό με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οδηγούν σε μια νέα αγορά με αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς για τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.
Στα πλαίσια αυτά, η ΔΕΗ εστιάζοντας στα έργα που αφορούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα δημιουργεί νέες θερμικές μονάδες που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, αποσύροντας ταυτόχρονα παλαιές και γερασμένες, αναβαθμίζει περιβαλλοντικά υφιστάμενες θερμικές μονάδες, αναπτύσσει ΑΠΕ και αξιοποιεί βιοκαύσιμα και βιομάζα. Το 2013, ο όμιλος θα θέσει σε λειτουργία τη μονάδα φυσικού αερίου Αλιβέρι V, το 2014 τη μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη V, ενώ η νέα μεγάλη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V – για την οποία υπεγράφη πριν λίγες μέρες η σχετική σύμβαση αφού δόθηκε ασφαλιστική κάλυψη από τον διεθνή ασφαλιστικό οργανισμό Euler Ermes θα κάνει τη μεγάλη αλλαγή. Το έργο αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό για τη ΔΕΗ καθώς θα έχει καθαρό βαθμό απόδοσης καυσίμου 45 (επίπεδο πολύ υψηλό για λιγνίτη ) και χαμηλές εκπομπές ρύπων, άρα θα επιτύχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση με χαμηλότερη κατανάλωση λιγνίτη και ρύπων σε σχέση με τη μονάδα που θα αντικαταστήσει.
Σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου:
Καθώς δεν είναι δυνατό μια ευρωπαϊκή χώρα να στηρίζεται μόνο στον λιγνίτη, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, εκτιμούν ότι θα βρεθούν τελικά οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο (συνολικής ισχύος 2.500 μεγαβάτ) να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και σήμερα που υπάρχει πτώση της ζήτησης. Τα συγκεκριμένα εργοστάσια αντιμετωπίζουν πρόβλημα οφειλών προς τη ΔΕΠΑ ως αποτέλεσμα οφειλών του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ προς αυτά.
Σε σχέση με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες:
Δεδομένου ότι η μείωση του ενεργειακού τους κόστους, αποτελεί στην παρούσα φάση βασικό όρο επιβίωσης προτείνεται η παροχή δυνατότητας για διμερείς συμφωνίες με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και της κυβέρνησης.
Σε σχέση με τις ΑΠΕ:
Στη λήψη των όποιων αποφάσεων για τις ΑΠΕ προτείνεται να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως η εξέλιξη των τεχνολογιών και το ποιες έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα, να αναπτυχθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, όπως η αντλησιοταμίευση και οι διασυνδέσεις και να θεσπιστεί ένα μόνιμο όργανο με τη συμμετοχή όλων των φορέων της αγοράς, δημοσίων και ιδιωτικών, που θα εποπτεύει όλους τους μηχανισμούς των ΑΠΕ και στο οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να κάνει γρήγορα διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις όπως αυτές που οδήγησαν στα αυξημένα οικονομικά προβλήματα του ΛΑΓΗΕ.
Σε σχέση με τα αιολικά πάρκα:
Σε συνέχεια της ήδη επιβληθείσας αναδροµικής οριζόντιας εισφοράς 10% επί του κύκλου εργασιών στα αιολικά πάρκα, πολλές από τις επενδύσεις του χώρου παρουσιάζουν κατά την εκτίμηση των εκπροσώπων του, µηδενικές ουσιαστικά αποδόσεις. Ο πρόσφατος αποκλεισμός των αιολικών πάρκων (αλλά και των υδροηλεκτρικών και θερμοηλεκτρικών) από τη δυνατότητα επιδότησης κεφαλαίου μέσω του Επενδυτικού Νόµου 3908/2011 επισημαίνεται ως ένα ακόμα κρούσμα διαδοχικών αρνητικών αιφνιδιασµών που έχει υποστεί ο κλάδος, παρά την προσπάθεια διατήρησης Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην αγορά. Προκειμένου οι επενδύσεις να μην υποστούν παραπέρα ζημία, προτείνεται η μη αναθεώρηση των ελάχιστων εγγυημένων τιμών, η λήψη αποφάσεων σχετικά με το μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, η σταθερή εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και η λήψη μέριμνας για άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των αγορών.
Σε σχέση με τα φωτοβολταϊκα:
Με διαταραγμένο το επενδυτικό κλίμα στο χώρο λόγω της λήψης φορολογικών μέτρων με αναδρομική ισχύ, της μη σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου και των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των δικαιούχων επενδυτών από τον ΛΑΓΗΕ , οι εκπρόσωποι του χώρου αναζητούν μια βιώσιμη λύση για την συνολική διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην χονδρεμπορική αγορά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προτείνεται η αναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες των όρων των δανείων των παραγωγών η εναλλακτικά, η επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ. Κοινής εξάλλου αποδοχής είναι το αίτημα για εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering), η εφαρμογή του οποίου μπορεί να τροφοδοτήσει την ομαλή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τα καθημερινά κόστη των νοικοκυριών, αλλά και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Σε σχέση με την εξωστρέφεια:
Οι ελληνικές εταιρείες στο χώρο των ΑΠΕ διαθέτουν πλέον την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία και στρέφονται ήδη σε επενδύσεις στο εξωτερικό όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ν. Αφρική, την Ινδία, την Τουρκία αλλά και στη μακρινή Ιαπωνία όπου υπάρχει υψηλή ζήτηση σε ενέργεια και σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Αυτήν την εναλλακτική επιβίωσης δεν μπορούν όμως να ακολουθήσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του χώρου, λόγω των πολύ υψηλών κεφαλαίων που απαιτούνται.
Σε σχέση με προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, μετά και την νέα κοινοτική οδηγία, η οποία υποχρεώνει Δήμους και Κοινότητες να εξοικονομούν έως και 3% ενέργεια κάθε χρόνο. Προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω της Unit 1-Renewable Energy, Executive Agency for Competitiveness and Innovation της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχονται προς αξιοποίηση σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ELENA – EIB, EEEF και το MLEI-PPA που έχουν ως προϋπόθεση την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και είναι ανοιχτά από άποψη ημερομηνιών καταβολής φακέλου έργου.
Η «Α-ΕΝΕRGY» (η αγγλοελληνική επενδυτική έκδοση της Πρωτοβουλίας « ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»), η οποία κατάρτισε το πρόγραμμα και επιμελήθηκε της όλης εκδήλωσης, θα εντάξει στο τεύχος του Μαΐου τα συμπεράσματα του φόρουμ αναλυτικότερα όπως επίσης και ειδικό αφιέρωμα σε σχέση με το διαμορφούμενο σήμερα νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ Τρίτη 02-04-13
Α Πάνελ: Επενδύσεις και έργα υποδομής στον αστερισμό του project financing και του ΕΣΠΑ
Αργύρης Περουλάκης, Προϊστάμενος Τμήματος “Επικοινωνία – Εταιρικές Σχέσεις & Ευρωπαϊκά Δίκτυα”, Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα(χαιρετισμός)
Dr. Lutz-Christian Funke, Senior Vice-President responsible for Management Affairs and Corporate Communications of KfW group, Αριστομένης Συγγρός, Πρόεδρος Invest In Greece, Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Στράτος Σιμόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Έργων, Υπουργείο Ανάπτυξης, Εμμανουήλ Ζωζωνάκης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων, Εμπορική Τράπεζα, Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής Ομίλου Εconomia.
Β Πάνελ: Η επανεκκίνηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων
Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών, ΕUROBANK, Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ευάγγελος Καλαμάκης, Διευθυντής Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής, όμιλος ALPHABANK, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής-Επικεφαλής τομέα Global Corporate Clients & Debt Capital Markets, όμιλος EUROBANK, Γιώργος Ρωμοσιός, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Γιώργος Βλάχος, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, Άντα Σεϊμανίδη, αρχισυντάκτρια A-Energy Investments.
Γ Πάνελ: Οι υπερ-ώριμες επενδύσεις στα απορρίμματα
Γ Πάνελ, 1ο Μέρος: Οι διαγωνισμοί που «τρέχουν» και οι προϋποθέσεις επιτάχυνσης των έργων
Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Κρήτης, Γεώργιος Πουλοκέφαλος, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αντώνης Γάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΣΔΚΝΑ, Απόστολος Παπαδόπουλος, Εταίρος Grand Thornton, Προκόπης Δημητριάδης, Partner, Δικηγορική Εταιρεία Λαμπαδάριος & Συνεργάτες, Δρ. Κων/νος Αραβώσης, Πρόεδρος Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Γ Πάνελ, 2ο Μέρος: Η μεγάλη πρόκληση των ΣΔΙΤ
Άρης Γκορόγιας, εκπρόσωπος Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Σταυρίδης, ειδικός συνεργάτης Εθνικής, πρόγραμμα JESSICA, Θεόδωρος Μόσχος, Διευθυντής ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Αθανάσιος Κατρής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος WATT A.E., Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου, Πρόεδρος Συμβούλιο Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ».
Γ Πάνελ, 3ο Μέρος: Επενδύσεις στην ανακύκλωση
Δρ. Κωνσταντίνα Λαζαρίδη, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Σπύρος Δεμερτζής, Μέλος Δ.Σ., Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης, Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής, Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Δημήτρης Κανακόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης, Επαμεινώνδας Βοναζούντας, Γενικός Διευθυντής, Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Αλεξία Μαχαίρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας ΑΒ Βασιλόπουλος, Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, Χημικός Μηχανικός, Μέλος Δ.Σ., WATT A.E., Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Διευθυντής Περιβάλλοντος Κλάδου Τσιμέντου Ελλάδος ΤΙΤΑΝ, Ανδρέας Χασιώτης, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε, Γιώργος Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΡΑΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε, Παναγιώτης Σκιαδάς, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης.
Δ Πάνελ: Οι επίκαιρες επενδύσεις στη βιομάζα και στο βιοαέριο
Ξενοφών Κακάτσιος, Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τμήμα Θερμοδυναμικής, Χρήστος Ζαφείρης, Γεωπόνος, μέλος Δ.Σ., Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοαερίου, Τομέας Βιομάζας ΚΑΠΕ, Κώστας Νασίκας, μέλος Δ.Σ., Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας, Βασίλειος Μπέλλης, Γενικός Γραματέας, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Βεργανελάκης, Διευθυντής Λειτουργιών HAASE, Γιάννης Ζολώτας, Σύμβουλος ΑΠΕ, ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Αντώνης Γερασίμου, Πρόεδρος Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ Τετάρτη 03-04-13
Α Πάνελ: Ο ενεργειακός τομέας στον αστερισμό της ανασυγκρότησης
Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), Σπύρος Βάσσος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Ντίνος Μπενρουμπή, Αντιπρόεδρος, Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), Ευριπίδης Δοντάς, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Δρ. Αντώνης Μεταξάς, Διευθύνων Εταίρος, Μεταξάς και Συνεργάτες, Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι.
Β Πάνελ: Αναπτυξιακά εργαλεία για επενδύσεις και έργα στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των ΑΠΕ
Βίκυ Αργυράκη, Project Officer, Unit 1 Renewable Energy, Executive Agency for Competitiveness and Innovation, Γιάννης Ρέτσας, Διευθυντής Υποστήριξης Επενδυτών – INVEST IN GREECE, Arnaud Henin, Fund Manager Piraeus Equity Advisors, Αλέξης Χατζημπίρος, Εκπρόσωπος, Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (Δίκτυο Δάφνη), Νίκος Πέντσας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Κωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ηλίας Κυριακόπουλος, Διευθύνων Εταίρος ΣΚ ΑΙΓΙΣ – Σύμβουλοι Επενδύσεων και Σχεδιασμού, Μαριλένα Μανιουδάκη, Αντιπρόεδρος Μπίμπας ΑΕΒΕ, Χρήστος Φώλιας, Πρόεδρος Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης.
Γ Πάνελ: Αιολικά και υδροηλεκτρικά μπροστά στις προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος
Παναγιώτης Παπασταματίου, Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας, Στυλιανός Ροντήρης, Διευθυντής Υδροηλεκτρικής Ενέργειας και Αιολικής Ενέργειας και Υβριδικών Συστημάτων, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Μανώλης Περράκης, Διευθυντής Ανάπτυξης, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Δημήτρης Χριστοφοράτος, Επικεφαλής Ανάπτυξης Αιολικών Έργων, Ιωάννης Αργυράκης, Διευθυντής Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε., Μιχάλης Καϊταντζίδης, Δημοσιογράφος, Euro2day.
Δ Πάνελ: Το “new deal” για τα Φωτοβολταϊκά και η εξωστρέφεια
Aλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Νίκος Καλογεράκης, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, Στέφανος Αναγνωστόπουλος, εκπρόσωπος SolarCube, Γιώργος Τζανίδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Πωλήσεων Ελλάδας & Τουρκίας, CONERGY, Δημήτρης Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος NEON ENERGY, Μάριος Δράμαλης, Εκπρόσωπος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών/Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος», Άντα Σεϊμανίδη, αρχισυντάκτρια A-Energy Investment.
Χορηγοί και Υποστηρικτές
Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΔΕΗ. Στους χορηγούς και υποστηρικτές περιλαμβάνονται οι εταιρείες «ROKAS RENEWABLES», «GAMESA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», «WATT», «HAASE», «SMA», «PARALOS ENGINEERING S.A.», «MΠΙΜΠΑΣ ABEE», «Μεταξάς & Συνεργάτες» Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι, «Acronical»,» «ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και άλλες εταιρείες. Χορηγός επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων είναι η Action Global Communication Hellas.