Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή αρμόδιων εκπροσώπων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιβαλλοντικών ΜΚΟ, εκπροσώπων των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) στην Αθήνα, η 4η Ημερίδα του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) (www.ecorec.gr), με κεντρικό σύνθημα: «2024: Η Ανακύκλωση σε κρίσιμο σταυροδρόμι» και με στόχο να παρουσιάσει την κατάσταση της Ανακύκλωσης στην Ελλάδα, την περίοδο 2020-2024, καθώς και να θέσει στο δημόσιο διάλογο καινοτόμες προτάσεις για την επίτευξη των στόχων των Ευρωπαϊκών Οδηγιών τα επόμενα έτη.
Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι: Μανώλης Γραφάκος– Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος– Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Αλεξάνδρα Τόγια– Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Ελένη Μακρυνόρη– Διευθύντρια της ΠΕΔΑ, Χαρά Καφαντάρη– Μέλος ΚΕ και συντονίστρια Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών ο Νίκος Χαραλαμπίδης– Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
Στην πρώτη ενότητα, η Μαίρη Πλατή, συντονίστρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» (https://circulargreece.gr/), υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος, το οποίο στοχεύει να συμβάλλει στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.
Στη δεύτερη ενότητα, εκ μέρους του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ, ο Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), παρουσίασε την πορεία της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα από το 2020 έως σήμερα, επισημαίνοντας τις προόδους, αλλά και τις αδυναμίες/εμπόδια, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικών και μέτρων. Όπως επισήμανε, «το 2024 είναι έτος σημαντικών επιλογών για το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα» και παρουσίασε καινοτόμες προτάσεις για πολιτικές και μέτρα, που θα συμβάλλουν κατ’ ελάχιστο στην επίτευξη των στόχων των σχετικών ευρωπαϊκών Οδηγιών. Οι προτάσεις εστίασαν στην προώθηση της Πρόληψης – Ανακύκλωσης – Καφέ Κάδου – Τελικής Διαχείρισης με συγκεκριμένα μέτρα, νομοθετικές πρωτοβουλίες και τεχνικές προτάσεις. Αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ (https://ecoparatiritirio.gr/).
Στη συνέχεια, ακολούθησε βράβευση εκ μέρους του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ, σε διακριθέντες διαχειριστές στην εφαρμογή Βέλτιστων Καλών Πρακτικών στην Ανακύκλωση & Εναλλακτική Διαχείριση για το έτος 2024. Τιμητική διάκριση έλαβαν:
- Η εταιρεία Compost Laboratories για τις καλές πρακτικές στην κομποστοποίηση κλαδεμάτων και στη παραγωγή εδαφοβελτιωτικών, εξυπηρετώντας πολλούς δήμους στη Βόρεια Ελλάδα
- Η εταιρεία ΣΙΔΕΡΙΑΣ για την εξαιρετική διαχείριση των ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων) και την παραγωγή ποιοτικών δευτερογενών προϊόντων
- Η εταιρεία ΜΑΡΚΟΥΔΗΣ Ε.Π.Ε για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στην αποκατάσταση λατομείων
- Η εταιρεία HERMES για τις πολύ καλές πρακτικές που εφαρμόζει στη διαχείριση/ επαναχρησιμοποίηση των ΑΗΗΕ (Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού).
Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι για τις προκλήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, υπό το πρίσμα των προτεινόμενων μελλοντικών πολιτικών και μέτρων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας, καθώς και της αποτελεσματικής εφαρμογής των διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τα απόβλητα. Στη συζήτηση, της οποίας το συντονισμό είχε ο Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), συμμετείχαν οι εξής: Μανώλης Γραφάκος (ΥΠΕΝ), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Αλεξάνδρα Τόγια (ΕΟΑΝ) και Γιάννης Ραζής – Εκπρόσωπος των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ). Στην εποικοδομητική συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, αρκετοί από τους συμμετέχοντες, κυρίως εκπρόσωποι διαφόρων ΣΕΔ, αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, καθώς και πολίτες.
Τα βασικά συμπεράσματα για την κατάσταση της Ανακύκλωσης την τετραετία 2020-2024, από τις Προτάσεις του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ και την συζήτηση με τους αρμόδιους εκπροσώπους της πολιτείας και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ήταν σημαντικά και ελπιδοφόρα και συνοψίζονται στα εξής:
- Συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι με τις επισημάνσεις ότι πήγαμε καλά στη δρομολόγηση της νομοθεσίας και βασικών υποδομών τελικής διαχείρισης, ενώ μείναμε στάσιμοι στην Πρόληψη, στην Ανακύκλωση και στην εφαρμογή του Καφέ Κάδου.
- Οι εκπρόσωποι της πολιτείας συμφώνησαν με πολλές από τις προτάσεις του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ, που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν.
- Εκφράστηκε η πολιτική βούληση, ώστε οι επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Μαΐου 2024, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν χρόνια και υπάρχοντα προβλήματα της Ανακύκλωσης, να δρομολογήσουν λύσεις για την επιτάχυνση εφαρμογής του Καφέ Κάδου και να τεθούν με προτεραιότητα θέματα σχετικά με την Πρόληψη αποβλήτων.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των: ΣΕΔΠΕΚΑΤ (Μεγάλος Χορηγός), ΣΑΝΚΕ, ΑΦΗΣ, ΑΝΑΚΕΜ, ΔΕΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ, ΑΝΑΕΚΚ (Χορηγοί) και την COMBATT (Υποστηρικτής).