Κοινή επιστολή 34 μη κυβερνητικών οργανώσεων, πρωτοβουλιών και κοινοτήτων προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την ανάγκη επείγουσας κλιματικής δράσης.

 

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2018
Για πρώτη φορά, μία συμμαχία 34 οργανώσεων παρέδωσε σήμερα επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ζητώντας επείγουσα πολιτική παρέμβαση: για άμεση στροφή της κλιματικής πολιτικής της χώρας και ευθυγράμμισή της με τις υποδείξεις της επιστήμης για συγκράτηση της ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C.
Ο σημερινός ενεργειακός και κλιματικός σχεδιασμός της χώρας αποτυγχάνει να συμβάλει στην προστασία της Ελλάδας από τα εφιαλτικότερα σενάρια της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής: στη σημερινή του μορφή υποστηρίζει σενάρια ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας άνω των 3°C. Την ίδια ώρα, η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ έχει απευθύνει την τελευταία δραματική έκκληση προς την ανθρωπότητα για έγκαιρη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και δραματική μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της οικονομίας στο μισό ως το 2030 και εκμηδένισή τους ως το 2050.
Οι 34 φορείς, ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να προκύψει πολιτική απόφαση: για κλιματική πολιτική η οποία συνάδει με τις υποδείξεις της επιστήμης και έχει σκοπό να προστατέψει τη χώρα και να διασφαλίσει την ευημερία των κατοίκων της.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον πρωθυπουργό, η οποία έχει σταλεί και στους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.

 

 

 

Προς: κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργό της Ελλάδος

Θέμα: Άμεση ανάγκη ευθυγράμμισης της κλιματικής πολιτικής της χώρας μας με τις επιταγές της επιστήμης για συγκράτηση στον 1,5°C

 
Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2018
 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

 
Η πρόσφατη Ειδική Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Για να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5°C, πρέπει να δράσουμε άμεσα στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ωστόσο, η χώρα μας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το πρόσφατο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει συνέχιση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η παράδοση εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε θάλασσα και ενδοχώρα, σε πετρελαϊκές για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Επιπλέον το ΕΣΕΚ εγκλωβίζει την οικονομία στα ορυκτά καύσιμα χωρίς να θέτει χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης, αλλά ούτε προβλέπει μείωση των εκπομπών από κρίσιμους τομείς, όπως η κτηνοτροφία, οι μεταφορές, τα απόβλητα και οι βιομηχανικές διεργασίες. Στη σημερινή του μορφή, υποστηρίζει σενάρια ανόδου της θερμοκρασίας σε 3,1-3,7°C και παράδοση της χώρας σε εφιαλτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής .
Κ. Πρωθυπουργέ, η Ειδική Έκθεση αποτελεί την τελευταία προειδοποίηση της επιστημονικής κοινότητας προς την ανθρωπότητα για ουσιαστική δράση. Δεν θα υπάρξει άλλη. Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στη «Δράση για το κλίμα – έχουμε 1,5ο C διορία» 34 φορείς, οργανώσεις, κοινότητες και πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα, ένωσαν τις φωνές τους, διεκδικώντας τη χάραξη πολιτικών που να εξασφαλίζουν κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και ένα ασφαλές και καθαρό μέλλον.

Με δεδομένο ότι το διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωσή μας, ζητάμε από εσάς να λάβετε άμεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει πολιτική απόφαση: για ακύρωση όλων των νέων επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, καθώς και για γρήγορη και οριστική εγκατάλειψη της χρήσης τους από την ελληνική οικονομία, στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία θέτει η επιστήμη για την επίτευξη του στόχου του 1,5°C.

 

Με εκτίμηση,

 

Οι κάτωθι φορείς, οργανώσεις, πρωτοβουλίες και κοινότητες
 
Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ομάδα NO OIL Θεσπρωτίας, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδα-Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών,  Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Actionaid, AIESEC, Ecoeleusis, Ethelon, Ethos & Empathy, Greenpeace, Higgs, MEDASSET, UNSDSN Greece Youth, ANEMOΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ /WIND OF RENEWAL, WWF Ελλάς.

 

 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr