Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης υλικών συσκευασίας στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  1. Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (wwhttp://www.herrco.gr), ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά είτε κατασκευάζουν διάφορες συσκευασίες. Η ΕΕΑΑ ανταποκρινόμενη στον Νόμο 2939/01 δημιούργησε και οργάνωσε το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης - «ANAKYΚΛΩΣΗ» (ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) για την συλλογή, μεταφορά, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασιών, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 106453/20-02-2003 υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.
  2. Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών Ορυκτελαίων «Κέντρο Εναλλακτικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Α.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο Κ.Ε.ΠΕ.Δ. Α.Ε.
  3. Ατομικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ιδιωτικής ετικέτας της Α.Β. Βασιλόπουλος Α.Ε.


Σήμερα, (1/4/09) έχουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης σχεδόν 7 εκ. κάτοικοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που αξιοποιήθηκαν το 2008 παρουσίασαν αύξηση 21% σε σχέση με το 2007 και έφτασαν περίπου τους 416.000 τόνους. Ειδικά οι ποσότητες που αξιοποιήθηκαν μέσα από τον μπλε κάδο το 2008 αυξήθηκαν κατά 73% σε σχέση με το 2007. Η κατάσταση λοιπόν είναι ελπιδοφόρα στην Ελλάδα, αλλά ακόμα απαιτούνται ακόμα προσπάθειες μέχρι να τοποθετηθούν κάδοι και σε περιοχές που δε διαθέτουν και ενδεχομένως είναι απομακρυσμένες, καθώς και για την καλή ενημέρωση του κόσμου.

Περισσότερες πληροφορίες για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών θα βρείτε στα τεύχη του περιοδικού ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ τ.61, 59, 46, 37, 32 και 28.

Τα πλαστικά στη ζωή μας και στο περιβάλλον

Η αυξημένη αποδοχή των πλαστικών από τους καταναλωτές και τη βιομηχανία οφείλεται στα ξεκάθαρα πλεονεκτήματα που αυτά παρουσιάζουν έναντι των άλλων υλικών. Το χαμηλό τους βάρος και οι μικρές απαιτήσεις σε υλικά είναι κατά πολλούς το σημαντικότερό τους προσόν. Σε σύγκριση π.χ. με ένα γυάλινο μπουκάλι, ένα πλαστικό ίδιου όγκου έχει μόλις το ένα όγδοο του βάρους. Επίσης, έχουν καλές μηχανικές αντοχές, δεν αφήνουν το νερό να περάσει και είναι πολύ φθηνά, γεγονός που τα έχει κάνει πολύ δημοφιλή στους καταναλωτές. Από την άλλη τα χαμηλά κόστη παραγωγής, οι εξίσου μικρές απαιτήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια, οι απλές παραγωγικές διαδικασίες και η μεγάλη ποικιλία των πλαστικών βοήθησαν να αναπτυχθεί μια ακμάζουσα βιομηχανία γύρω από την παραγωγή τους, η οποία, με την επιστήμη των πλαστικών, βρίσκει συνεχώς νέες χρήσεις και νέα υλικά για να ικανοποιήσουν ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα...

Λευκοσίδηρος

Πολλές συσκευασίες φαγητών και ποτών, κυρίως κονσέρβες, αλλά και συσκευασίες για σπρέι κατασκευάζονται από λευκοσίδηρο και συνεπώς μεγάλες είναι οι ποσότητες που απορρίπτονται. Ο λευκοσίδηρος δεν παίζει κανένα γνωστό φυσικό βιολογικό ρόλο στους ανθρώπους, λόγω της περιορισμένης απορρόφησή του από το γαστρεντερικό μας σύστημα και οι πιθανές συνέπειές τους για την υγεία είναι αμφιλεγόμενες. Ο λευκοσίδηρος δεν είναι τοξικός, αλλά τα περισσότερα άλατα λευκοσιδήρου είναι, ιδίως τα οργανικά. Πολλές συσκευασίες που αποτελούνται ή έχουν επικάλυψη από λευκοσίδηρο μπορούν να διαβρωθούν από όξινα φαγητά ή ποτά, όπως έχει παρατηρηθεί στην πράξη, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό έχει μία ειδική επικάλυψη βερνικιού που μας προστατεύει.

Στην οργανική του μορφή, ο λευκοσίδηρος μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικός (π.χ. διβουτυλίνες και τριβουτιλήνες) και μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μας, από την αναπνοή, από το στόμα ή και μέσω του δέρματος. Οργανικές ενώσεις λευκοσιδήρου υπάρχουν σε πλαστικές συσκευασίες, σωληνώσεις, μπογιές και παρασιτοκτόνα, αλλά και από κονσέρβες μπορεί να εκτεθούμε σε μικρές ποσότητες. Οι συνέπειες από την έκθεση σε οργανικές ενώσεις του λευκοσιδήρου περιλαμβάνουν συμπτώματα βραχυπρόθεσμα όπως, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, ζαλάδες, δύσπνοια, και μακροπρόθεσμα, όπως κατάθλιψη και διαταραχές στο ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, το συκώτι και τον εγκέφαλο.

Παρομοίως οι οργανικές μορφές του λευκοσιδήρου παρουσιάζουν τοξικότητα και στο φυσικό περιβάλλον και παραμένουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι μικροοργανισμοί αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία κατά τη διάσπαση οργανικών ενώσεων λευκοσιδήρου και συνεπώς αυτές συσσωρεύονται κατά το πέρασμα του χρόνου στο έδαφος και στο νερό. Η τοξικότητα των ενώσεων αυτών για τα θαλάσσια οικοσυστήματα που αφορά κυρίως τους μύκητες, τα φύκη και το φυτοπλαγκτόν (βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας) μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Διαβάστε εδώ μερικά στοιχεία που αφορούν στις επιπτώσεις του λευκοσιδήρου στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. [Agency for Toxic Substances and Disease Registry].

Λίγα λόγια για το γυαλί

Το γυαλί έχει τη μοναδική διπλή ιδιότητα, εξαιρετικά χρήσιμη στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα μείωσης των απορριμμάτων: μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για τη συσκευασία ενός προϊόντος και να ανακυκλωθεί –αν φθαρεί ή σπάσει- απεριόριστες φορές. Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να μηδενίσουμε τα απορρίμματα συσκευασίας από γυαλί γενικεύοντας την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των γυάλινων μπουκαλιών και βάζων.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr