ECOREC

doc12-1

Ειδική Έκδοση: Μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας στην Ελλάδα

Οι μέθοδοι της Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ), που εφαρμόζονται διεθνώς, είναι οι ακόλουθες:

  • Αερόβια ΜΒΕ με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών
  • Αερόβια ΜΒΕ με ανάκτηση RDF (Refused Derived Fuel)
  • Αναερόβια ΜΒΕ με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών
  • Βιολογική Ξήρανση Read More

Η εμπειρία στην Ελλάδα από μονάδες ΜΒΕ είναι οι εξής:

  1. Το ΕΜΑΚ στην Καλαμάτα
  2. Το ΕΜΑΚ στα Άνω Λιόσια
  3. Το ΕΜΑΚ στα Χανιά

Παρακάτω γίνεται αναφορά σε αυτές τις μονάδες.

ΕΜΑΚ Καλαμάτας

Δυστυχώς για την Καλαμάτα και το νομό Μεσσηνίας η μονάδα αυτή αποτέλεσε την μεγαλύτερη αρνητική εμπειρία της χώρας μας από μονάδες ΜΒΕ. Σχεδιάσθηκε για 90 t/d με κόστος μεγαλύτερο από 5 εκατ. € και λειτούργησε αναποτελεσματικά για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ο κακός σχεδιασμός και τα λάθη διαχείρισης οδήγησαν την μονάδα να κλείσει με δικαστική απόφαση χωρίς να μπορέσει να παραχθεί έστω και κάποια μικρή ποσότητα κομπόστ. Η περίπτωση του ΕΜΑΚ της Καλαμάτας είναι σίγουρα παράδειγμα προς αποφυγή.

ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων

Το ΕΜΑΚ αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο του ΕΣΔΚΝΑ. Σχεδιάστηκε να επεξεργάζεται 1.200 τόνους απορρίμματα ημερησίως (t/d), μαζί με 300 t/d λυματολάσπης και 130 t/d κλαδέματα και να παράγει RDF, κάποια ανακυκλώσιμα υλικά, κομπόστ και υπολείμματα για το ΧΥΤΑ. Σήμερα η δυναμικότητά του είναι 260.000 t/y. Δυστυχώς η εμπειρία από το ΕΜΑΚ στα Άνω Λιόσια είναι μέχρι σήμερα αρνητική. Για πολλούς λόγους καθυστέρησε περισσότερα από 5 χρόνια η κατασκευή και η πιλοτική του λειτουργία, κόστισε περισσότερο από 100 εκατ. €, σχεδιάσθηκε να παράγει μεγάλη ποσότητα RDF, που επί χρόνια διατίθεται στο ΧΥΤΑ, ανακτά μικρή σχετικά ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών και το παραγόμενο κομπόστ δεν έχει μέχρι στιγμής εμπορική αξία. Μάλιστα, για πολλούς μήνες έμεινε και εκτός λειτουργίας. Τα λάθη, στην όλη διαχείριση του έργου θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους για την αποτελεσματικότητα τέτοιων τεράστιων εγκαταστάσεων στη χώρα μας. Παρά τις δυσκολίες, εκτιμάται από πολλούς ειδικούς, ότι με μικρό σχετικά κόστος μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις και προσθήκες νέου εξοπλισμού διαχωρισμού, ώστε η μεγάλη αυτή μονάδα να μπορεί να ανακτά περισσότερο χαρτί και πλαστικό και να μειώσει το παραγόμενο RDF και τα υπολείμματα. Οι παραπάνω αλλαγές σε συνδυασμό με την λειτουργία του ΕΜΑΚ σε εξαήμερη βάση και σε δύο βάρδιες, θα μπορούσε να αυξήσει την δυναμικότητα του ΕΜΑΚ σε τουλάχιστον 400.000 t/y και να συμβάλλει σημαντικά στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

ΕΜΑΚ Χανίων

Το ΕΜΑΚ Χανίων αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αποτελεσματικής λειτουργίας μιας μονάδας με ΜΒΕ τεχνολογία στη χώρα μας. Εξυπηρετεί 150.000 κατοίκους και δέχεται ημερησίως περισσότερους από 160 τόνους. Σχεδιάσθηκε και ως μονάδα διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους και ως κλασική μονάδα ΜΒΕ. Από την άνοιξη του 2005, που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι το 2010 έχουν ανακτηθεί και πουληθεί στην βιομηχανία της ανακύκλωσης 30.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών χαρτί πλαστικό αλουμίνιο σιδηρούχα και γυαλί, και έχουν οδηγηθεί προς κομποστοποίηση 35.000 τόνοι ζυμώσιμων και οργανικών υλικών, παρατείνοντας κατά ένα χρόνο την διάρκεια ζωής του ΧΥΤ. Ήδη, η ΔΕΔΙΣΑ έχει καταφέρει να παράγει ένα πολύ καλής ποιότητας κομπόστ και μάλιστα εκπονεί και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΜΑΚ και την καλύτερη αξιοποίηση του κομπόστ για αγροτικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.