ECOREC

Επιστολή του ΣΕΚ προς την Υπουργό ΠΕΚΑ

Κυρία Υπουργέ

Με την ΚΥΑ 11418-ΦΕΚ 1016Β (17/11/1997) νομοθετήθηκαν το πλαίσιο προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και οι γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής διαχείρισης και επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων.

Στο παράρτημα Ι παράγραφος 7 και συγκεκριμένα στις «Τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης» (σελ. 12.962) αναφέρεται ότι: «Στις εγκαταστάσεις αυτές πραγματοποιείται η επεξεργασία των οικιακών κυρίως απορριμμάτων και επιτυγχάνεται ο μηχανικός διαχωρισμός κι η ανάκτηση…»

Στα αναφερόμενα για τις μονάδες κομποστοποίησης στο παράρτημα Ι παράγραφος 7 (υποπαράγραφοι 4Γ Ι α, 4Γ Ι β, 4Γ Ι γ) αναφέρεται ότι η κομποστοποίηση γίνεται σε βιομηχανικά κτίρια. Κατά την άποψη μας – όπως είναι και λογικό – η κομποστοποίηση σε βιομηχανικά κτίρια με απόσμηση και αποκονίωση, που αναφέρει ο συντάκτης του νόμου αφορά τα Αστικά Απόβλητα.

Read More

Δεν είναι δυνατό να ισχύει, δεδομένου και των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών της Ελλάδας, για την κομποστοποίηση π.χ. των κλαδεμάτων ή των κτηνοτροφικών αποβλήτων (κοπριές) ή των αποβλήτων των οινοποιείων ή των γεωργικών υπολειμμάτων (Καλαμποκιές, βαμβακιές κ.λπ.). Θα ήταν σοβαρό αντικίνητρο για την υιοθέτηση της κομποστοποίησης ως μεθόδου διαχείρισης.

Η νομοθεσία και η πρακτική των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ορίζει την κομποστοποίηση των διακριτών ρευμάτων οργανικών υλικών σε ανοιχτούς χώρους και ισχύουν οι ανάλογες διατάξεις για τα μέτρα προστασίας περιβάλλοντος και ανθρώπου με βάση την προέλευση τους π.χ. κτηνοτροφικά – υγιεινοποίηση τα απόβλητα κατηγοριών 2 και 3, υπολείμματα λαϊκών αγορών, υπολείμματα ελαιοτριβείων, υπολείμματα εκκοκιστηρίων βάμβακος, ιλύες βιολογικών καθαρισμών κ.λπ. (Συγκέντρωση και επανακυκλοφορία στραγγισμάτων-επεξεργασία των υπολοίπων).

Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν καθορίζεται ως αναγκαίο, βιομηχανικό κτίριο για την κομποστοποίηση των ανωτέρω διακριτών ρευμάτων. Αντίθετα καθορίζεται ως αναγκαίο, βιομηχανικό κτίριο για την κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των αστικών αποβλήτων.

Επιπλέον στοιχείο για την συνολική θεώρηση του θέματος: Με την κομποστοποίηση στην Ελλάδα το 2010 διαχειριζόμαστε το 1% των στερεών αποβλήτων έναντι του 18% (μέσος όρος ) των χωρών της ΕΕ27.

Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση για να προσεγγίσει το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κενό το οποίο οφείλεται σε μη επαρκή και αιτιολογημένη διατύπωση για την κομποστοποίηση των επιμέρους διακριτών – διαχωρισμένων στη πηγή – ρευμάτων οργανικών αποβλήτων δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες, δεδομένου ότι το κόστος κατασκευής βιομηχανικού κτιρίου με απόσμηση και αποκονίωση είναι εξαιρετικά υψηλό και αποκλείει την υλοποίηση επενδύσεων για την κομποστοποίηση των ανωτέρω διακριτών ρευμάτων. Από τα ανωτέρω διακριτά ρεύματα παράγεται πρώτης ποιότητας κόμποστ σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. σε ανοικτές κομποστοπλατείες.

Ήδη, έχουμε αναφορές από εταιρίες -μέλη του συνδέσμου μας –ότι οι υπηρεσίες έχουν αρχίσει να ζητούν από τα μέλη μας προκειμένου για ανανέωση ή έγκριση των αδειών τους, προϋποθέσεις που δεν συντρέχουν κατά την άποψή μας με την πράξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι προϋποθέσεις αυτές ζητούν την ύπαρξη στεγασμένων χώρων στη διαδικασία κομποστοποίησης ανεξαρτήτως της κομποστοποιούμενης πρώτης ύλης. Οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν άμεσα την προοπτική της σφράγισης τους.

Ο σύνδεσμος μας έχει σε επεξεργασία και θα ολοκληρώσει εντός των προσεχών ημερών σχέδιο για την κατηγοριοποίηση των διακριτών ρευμάτων και τη θέσπιση προδιαγραφών αδειοδότησης και λειτουργίας των μονάδων κομποστοποίησης με βάση την προέλευση των πρώτων υλών.

Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Κανακόπουλος