ECOREC

Εθνικά Προγράμματα

Zero Waste Ρότα

Στις 16/10/2023 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου Zero Waste Ρότα, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση 49.990€ από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023». Η διάρκεια του έργου είναι 16 μήνες (16/10/2023 – 15/2/2025).

Ο σκοπός του έργου Zero Waste Ρότα είναι η μείωση των ποσοτήτων αποβλήτων που παράγονται στα ημερόπλοια και ανάλογες τουριστικές δραστηριότητες παράκτιας & παραθαλάσσιας αναψυχής στη Σκιάθο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης, και αποτελώντας έτσι παράδειγμα καλών πρακτικών για τον ευρύτερο τουρισμό και την κοινωνία όχι μόνο της Σκιάθου, αλλά και όλης της χώρας. Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν ποικίλες δράσεις ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ημερόπλοια της Σκιάθου, καθώς και πρόγραμμα χωριστής συλλογής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών, τόσο πάνω στα ημερόπλοια, όσο και στις παραλίες που επισκέπτονται. Για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των επισκεπτών του νησιού, θα παραχθεί κατάλληλο ενημερωτικό υλικό (αφίσα, φυλλάδιο, ειδική κάρτα, σποτ, καθώς και «Οδηγός για την Τοπική Ακτοπλοΐα»). Στόχος του έργου είναι, σε όλες τις δράσεις, εκτός των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ημερόπλοια της Σκιάθου να ενημερωθούν και να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και επαγγελματίες του νησιού που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες

Zero Waste Διοίκηση

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, υλοποίησε το έργο με τίτλο «Zero Waste Διοίκηση», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» και ειδικότερα του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: “ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2020 “.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 49.990,00 ευρώ.

Το έργο, η διάρκεια του οποίου ήταν 18 μήνες,  υλοποιήθηκε από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) (ως δικαιούχος) σε συνεργασία με τους Δήμους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Ζωγράφου.

Στόχος του έργου ήταν η δραστική μείωση παραγωγής  αποβλήτων σε επιλεγμένα διοικητικά κτίρια των δυο (2) Δήμων Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Ζωγράφου.

Επίσης, το έργο στόχευε στο να εφαρμοστούν νέα πρότυπα οργάνωσης και συμπεριφοράς σε γραφεία και διοικητικούς χώρους, ώστε να μειωθεί δραστικά η παραγωγή αποβλήτων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης και αποτελώντας, έτσι, μια καλή πρακτική που θα μπορούσε να μεταφερθεί  και σε άλλα διοικητικά κτίρια των δύο Δήμων, καθώς και σε ανάλογες διοικητικές δομές και κτίρια του συνόλου των διοικητικών και άλλων δομών, καθώς και επιχειρήσεων της χώρας.

Η υλοποίηση του έργου περιελάμβανε δράσεις, που αφορούσαν σε:

  • Πρόληψη και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων στα κτίρια
  • Εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή, συλλογή και ανακύκλωση
  • Χωριστή συλλογή των οργανικών υλικών και κομποστοποίηση
  • Πρόληψη χρήσης πλαστικών και αντικατάσταση της χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης
  • Πράσινες συμβάσεις και προμήθειες
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων
  • Παραγωγή ενημερωτικού υλικού.

Πρόληψη για Μαθητές

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) υλοποίησε το καινοτόμο έργο «Πρόληψη για Μαθητές», σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση, στοχεύοντας στην διάδοση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον στη διαχείριση αποβλήτων.

Η βελτίωση της ενημέρωσης και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων είναι ένας από τους γενικούς στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, το έργο με τίτλο «Πρόληψη για Μαθητές» συνέβαλε:

  • Στην ενημέρωση της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη, την αλόγιστη κατανάλωση και την παραγωγή αποβλήτων, και
  • Στην παράλληλη συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις πρόληψης αποβλήτων και γενικότερα σε δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.

Πρόγραμμα ενημέρωσης Πόρτα-Πόρτα στην Ελευσίνα

Το πρόγραμμα «Πόρτα-Πόρτα Ενημέρωση για την Ανακύκλωση στο Δήμο Ελευσίνας» πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Ελευσίνας σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η ενημέρωση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2007 και μέχρι τον Αύγουστο του 2009 οι συνεργάτες τις ΟΕΑ κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με 7.218 νοικοκυριά – επιχειρήσεις, δηλαδή με το 72,18% του συνόλου. Από τα 10.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις που υπάρχουν συνολικά στο Δήμο Ελευσίνας, 6.119 νοικοκυριά δέχτηκαν να ενημερωθούν, 661 επιχειρήσεις δέχτηκαν να ενημερωθούν και 438 νοικοκυριά ή επιχειρήσεις αρνήθηκαν να ενημερωθούν. Οι συνεργάτες της ΟΕΑ δεν κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με όλα τα νοικοκυριά-επιχειρήσεις για δύο λόγους. Αφενός, υπήρξαν νοικοκυριά στα οποία μετά από πραγματοποίηση δύο επισκέψεων δεν βρέθηκε κάτοικος, αφετέρου υπήρχαν κατοικίες εγκαταλελειμμένες.