ECOREC

Η διαχείριση αποβλήτων σε κρίση – Η κομποστοποίηση βασικός παράγοντας της λύσης

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2010


Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 έγινε η επιστημονική ημερίδα σχετικά με την διαχείριση των αποβλήτων και με έμφαση στις διάφορες τεχνολογίες της κομποστοποίησης, που εφαρμόζονται διεθνώς και στους τρόπους και τις δυνατότητες για την εφαρμογή τους και στη χώρα μας. Την επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) με χορηγό επικοινωνίας τον ΣΚΑΪ.

Στην ημερίδα χαιρέτησαν εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών ΜΚΟ (Greenpeace, WWF, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS) και ο γενικός διευθυντής του φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ. Το μήνυμα αυτών των χαιρετισμών ήταν ότι ο οικολογικός χώρος συμφωνεί με την πράσινη διαχείριση των αποβλήτων και την κομποστοποίηση.

Στην ημερίδα μίλησαν δύο Γερμανοί ειδικοί οι Karsten Runge και Heinrich Schumeckers για την κατάσταση της κομποστοποίησης στη χώρα τους. Ήταν εντυπωσιακά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τη Γερμανία, όπου λειτουργούν αποτελεσματικά περίπου 1.000 μονάδες κομποστοποίησης διαχειριζόμενες τουλάχιστον 9 εκ. τόνους οργανικών αποβλήτων και παράγοντας πολύτιμο κομπόστ για τις τεράστιες ανάγκες στη γεωργία, στις αποκαταστάσεις περιοχών, στις αναδασώσεις και αλλού. Από αυτές οι 517 μονάδες συμμετέχουν στο σύστημα ελέγχου ποιότητας κόμποστ της Γερμανικής Ένωσης Κόμποστ – Bundesgütegemeinschaft Kompost (BGK), εκ των οποίων οι 78 μονάδες αφορούν μονάδες αναερόβιας χώνευσης. Τα προϊόντα όλων εκείνων των εγκαταστάσεων που συμμετέχουν στο προαναφερθέν σύστημα είναι περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι υψηλής ποιότητας κόμποστ ανά έτος, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση σε τιμές, που ξεπερνούν και τα 20 €/t. Έγινε σαφές από τις εισηγήσεις των Γερμανών προσκεκλημένων ότι η κομποστοποίηση αποτελεί την κύρια μέθοδο διαχείρισης των οργανικών τους αποβλήτων, ενώ το συνολικό κόστος διαχείρισής τους κυμαίνεται από 0-72€ ανά τόνο.

Επίσης, παρουσιάσθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους:
 

  • Φίλιππο Κυρκίτσο, Πρόεδρο της ΟΕΑ, ο οποίος παρουσίασε την πράσινη πρόταση των οικολογικών οργανώσεων, όπου η κομποστοποίηση αποτελεί τη βασική τεχνολογία διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων.
  • Αθηνά Μπούρκα, Χημικό Μηχανικό εκπρόσωπο του γραφείου συμβούλων ΕΠΤΑ, όπου αναφέρθηκε στα νέα νομοθετικά δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Δημήτρη Κανακόπουλο, εκπρόσωπο της εταιρείας ΠΑΕ, όπου αναφέρθηκε στις σύγχρονες τεχνολογίες και εξοπλισμό σχετικά με την κομποστοποίηση.
  • Κάτια Λαζαρίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η οποία αναφέρθηκε στις ποιοτικές προδιαγραφές και χρήσεις του κομπόστ.
  • Δημήτρη Δερματά, Επίκουρο Καθηγητή του ΕΜΠ, Διευθυντή της ΔΙΑΜΑΑΘ ΑΕ, ο οποίος παρουσίασε τις δυνατότητες κομποστοποίησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
  • Λεωνίδα Σωμάκο, Μηχανικό Χωροταξία  MSc, Υπεύθυνο Τεχνικού Τμήματος της εταιρείας ARVIS, ο οποίος αναφέρθηκε σε τεχνολογίες κομποστοποίησης και αναερόβιας χώνευσης.
  • Δημήτρη Χωματίδη, Περιβαλλοντολόγο MSc, εκπρόσωπος της ΟΕΑ, ο οποίος παρουσίασε τα οικονομοτεχνικά δεδομένα της εφαρμογής της οικιακής κομποστοποίησης σε ένα ΟΤΑ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της δίκαιης χρέωσης των δημοτικών τελών μέσω συστημάτων ΠΟΠ.
  • Κώστα Πατεράκη, Δ/ντης του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, όπου παρουσίασε το πετυχημένο παράδειγμα της μονάδας κομποστοποίησης των Χανίων.
  • Θρασύβουλο Μανιό, Καθηγητής ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποστήριξη και λειτουργία μικρών και αποκεντρωμένων μονάδων παραγωγής υπολειμμάτων.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με μια πολύ ζωντανή συζήτηση, με θέμα η εφαρμογή της κομποστοποίησης στην Ελλάδα, όπου συμμετείχαν οι:

  • Βαγγέλης Τερζής (Σύμβουλος ΥΠΕΚΑ)
  • Ηρώ Ζερβάκη (Μέλος ΔΣ ΕΣΔΚΝΑ)
  • Στέλιος Ψωμάς (Σύμβουλος Green Banking Τράπεζας Πειραιώς)
  • Δημήτρης Κανακόπουλος
  • Δημήτρης Δερματάς
  • Κώστας Πατεράκης
  • Δημήτρης Παπαϊωάννου (Καθηγητής Παντείου)
  • Φίλιππος Κυρκίτσος

Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική και στην Ελλάδα, καθώς επίσης παρουσιάστηκαν τα προβλήματα εφαρμογής της κομποστοποίησης στη χώρα μας και οι τρόποι για να ξεπερασθούν. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους και αναπτύχθηκε ένας πολύ γόνιμος διάλογος για τις δυνατότητες εφαρμογής της κομποστοποίησης στη χώρα μας.

Τελικά, όπως ειπώθηκε από πολλούς ομιλητές και παραβρισκόμενους, το συμπέρασμα από την ημερίδα ήταν ότι «η Κομποστοποίηση πράγματι αποτελεί την οικονομικότερη και την φιλικότερη προς το περιβάλλον μέθοδο διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων και ταυτόχρονα τη μέθοδο εκείνη που τυγχάνει της μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής, άρα θα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η συνολική τελική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων της χώρας μας».