Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 20 Σεπτεμβρίου το «χάρτη πορείας» (“roadmap”) για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας σε βιώσιμη οικονομία μέχρι το έτος 2050.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια περιγραφή του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με αποδοτική χρήση των πόρων, πράγμα ουσιώδες για τη μελλοντική ευημερία. Ο «χάρτης πορείας» προσδιορίζει τους οικονομικούς τομείς που καταναλώνουν τους περισσότερους πόρους και προτείνει εργαλεία και δείκτες που θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση της δράσης στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Πρόκειται για θεματολόγιο ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης που βασίζεται στη χρήση λιγότερων πόρων κατά την παραγωγή και κατανάλωση αγαθών ή την δημιουργία επιχειρήσεων και ευκαιριών απασχόλησης σε δραστηριότητες όπως η ανακύκλωση, ο καλύτερος σχεδιασμός προϊόντων, η υποκατάσταση υλικών και η οικοτεχνολογία.
Η εντεινόμενη ζήτηση παγκοσμίως αυξάνει την πίεση για το περιβάλλον, και δημιουργεί μεγαλύτερο ανταγωνισμό για πόρους. Νευραλγικοί φυσικοί πόροι όπως πρώτες ύλες, μέταλλα, ενέργεια, βιοποικιλότητα και νερό έχουν χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη σαν να ήταν ανεξάντλητα. Αυτό όμως δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Ο «χάρτης πορείας» προωθεί τα μέσα με τα οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο.
Τα μέτρα που προτείνονται έχουν σκοπό τον μετασχηματισμό της παραγωγής και της κατανάλωσης, με κίνητρα για τους επενδυτές ώστε να προωθήσουν την πράσινη καινοτομία και να δώσουν έμφαση στον οικολογικό σχεδιασμό, την οικολογική σήμανση και τις πράσινες δημόσιες δαπάνες. Οι κυβερνήσεις καλούνται να φορολογήσουν τη ρύπανση και τη χρήση πόρων , και να δώσουν νέα κίνητρα στους καταναλωτές προκειμένου να σε στραφούν σε προϊόντα με αποδοτική χρήση πόρων. Επίσης, ο «χάρτης πορείας» συνιστά την προσαρμογή των τιμών ώστε να αντικατοπτρίζονται τα πραγματικά κόστη της χρήσης πόρων, ιδίως όσον αφορά το περιβάλλον και την υγεία.
Ο «χάρτης πορείας» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της μη αποδοτικής χρήσης πόρων στους τομείς που επιφέρουν τις περισσότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις – δηλαδή στον επισιτισμό, τη δόμηση και την κινητικότητα, των οποίων οι συνδυασμένες επιπτώσεις αντιστοιχούν στο 70 έως 80 % του συνόλου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ο «χάρτης πορείας» συνιστά ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πλαίσιο πλήθους τομέων πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών μελών, με εστίαση στους πόρους οι οποίοι υφίστανται την εντονότερη πίεση. Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν νομοθεσία, εργαλεία σχετιζόμενα με την αγορά, χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και προώθηση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης. Μέχρι το 2013 θα έχουν τεθεί σαφείς στόχοι και δείκτες μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία στην οποία θα εμπλακούν πολιτικοί ιθύνοντες, εμπειρογνώμονες, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Η Επιτροπή θα προετοιμάσει τις πολιτικές και νομοθετικές προτάσεις που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του «χάρτη πορείας». Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα χρειαστεί να ενεργήσουν στο επίπεδό τους, μεταφέροντας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές τα νέα μέτρα για την αποδοτική χρήση.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποδοτική χρήση πόρων και τον «χάρτη πορείας» θα βρείτε στη διεύθυνση:
http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/index_en.htm