Μπορεί η οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε ως χώρα να επηρεάζει και θέματα όπως τα απορρίμματά μας ή τον προγραμματισμό έργων; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η παραγωγή απορριμμάτων συνδέεται με την οικονομική κατάστασή μας και από τις αξίες που επικρατούν κάθε εποχή. Η μείωση των απορριμμάτων μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων ή και μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Οικολογική Εταρεία Ανακύκλωσης δείχνουν λοιπόν ότι αλλάζουν σημαντικά τα σκουπίδια μας στην Ελλάδα, ως προς τις ποσότητες και τη σύστασή τους εξαιτίας της κρίσης. Τα νέα δεδομένο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό προγραμμάτων και έργων διαχείρισης απορριμμάτων.
Μάλιστα, φαίνεται ότι μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων ή τουλάχιστον αυτών που καταλήγουν σε χώρους ταφής είναι πολύ μεγαλύτερη από το ποσοστό της ύφεσης. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις του ΕΣΔΚΝΑ δείχνουν ότι το 2010 η μείωση ήταν περίπου 4%, ενώ το 2011 μπορεί να φθάσει και σε διψήφιο ποσοστό. Με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση θα μας επηρεάζει για πολλά ακόμη χρόνια, είναι πιθανή μία σημαντική μείωση και σταθεροποίηση των απορριμμάτων σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία βασίζονταν οι μελέτες για τον σχεδιασμό των έργων στην Αττική.
Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης εκτιμάει ότι εάν γίνουν τα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής όπως σχεδιάστηκαν δεν θα έχουν “υλικό” να επεξεργαστούν. Εάν στην μεγάλη μείωση των απορριμμάτων, που συντελείται λόγω κρίσης, προσθέσουμε και κάποια αυτονόητα και οικονομικά και περιβαλλοντικά μέτρα, που μπορεί να παρθούν άμεσα από την πολιτεία και τους ΟΤΑ και θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τα προς διαχείριση – διάθεση απορρίμματα, τότε το 2015-2016, που θα είναι έτοιμα προς λειτουργία τα 4 μεγάλα έργα του ΠΕΣΔΑ Αττικής συνολικής δυναμικότητας 1.350.000 τόνους ετησίως, τα προς επεξεργασία απορρίμματα μπορεί να είναι της τάξης των 650.000 τόνων ετησίως με συνεχώς μειούμενο ρυθμό!!!! Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη ημέρα της έναρξης λειτουργίας των 4 έργων του ΠΕΣΔΑ Αττικής θα λείπουν περίπου 700.000 τόνοι απορρίμματα και τα έργα θα υπολειτουργούν με κίνδυνο μάλιστα να πληρώνονται και ποινικές ρήτρες για μη παράδοση υλικού προς επεξεργασία στους αναδόχους των μονάδων.
Χρειάζεται, λοιπόν, να κατασκευαστούν μονάδες που θα έχουν ευελιξία ως προς τις ποσότητες απορριμμάτων που επεξεργάζονται. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο αν η έμφαση δοθεί στην κομποστοποίηση και την ανακύκλωση υλικών. Μονάδες βιοξήρανσης ή/και καύσης δεν έχουν δυνατότητα ευελιξίας και προσαρμογής σε μικρότερες ποσότητες απορριμμάτων που καταλήγουν σε αυτές, χωρίς τουλάχιστον να απαιτηθεί μεγάλη αύξηση του κόστους ανά τόνο απορριμμάτων που καταλήγουν σε αυτές προς επεξεργασία.
Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα και οι εταιρίες που ενδιαφέρονται για τα μεγάλα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική αρχίζουν να προβληματίζονται με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται…