ECOREC

ΙΝΔΙΑ – ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΠΛΟΥΤΟ

Όταν κάποιος βλέπει την αστραφτερή, άσπρη παραλία του Kovalam στην Ινδία είναι δύσκολο να πιστέψει ότι μια δεκαετία πριν αυτός ο διεθνής τουριστικός προορισμός ήταν γεμάτος από σωρούς σκουπιδιών.

Το Kovalam, που βρίσκεται στην πολιτεία Kerala, ανακηρύχθηκε περιοχή "μηδενικών απορριμμάτων" από μια ομάδα γυναικών (SHG) που ασχολείται με την ανακύκλωση απορριμμάτων και τη μετατροπή τους σε βιοδιασπώμενες σακούλες και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Με την οικονομική στήριξη τραπεζών, η SHG ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια την Πρωτοπόρα Μονάδα Κατασκευής Χαρτιού με σκοπό την αντικατάσταση πλαστικών σακουλών από άλλες εναλλακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Read More

Υποστήριξη ήρθε και από το «Κέντρο Μηδενικών Αποβλήτων»(ZWC), το οποίο ιδρύθηκε το 2001 από την «Thanal» μια περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση, που εστιάζει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και συνεργασιών στην τοπική κοινωνία.

Παρόλο που δεν υπήρξε υποστήριξη από την τοπική κυβέρνηση η ομάδα δεν το έβαλε κάτω, αφού όπως λέει η Sabeena Beevi, διευθύντρια του ZWC «Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε το Kovalam ένα τόπο «μηδενικών απορριμμάτων».

«Η νοοτροπία των ανθρώπων έχει αρχίσει να αλλάζει. Έχουν αρχίσει να βλέπουν τα άχρηστα υλικά ως πόρους, όμως πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε η Beevi.

Σύμφωνα με την Beevi πάνω από 2.000 γυναίκες έχουν ήδη εκπαιδευτεί από το ZWC στην μετατροπή των άχρηστων υλικών σε ποικίλα προϊόντα.

Τα προϊόντα που κατασκευάζουν οι γυναίκες της SHG είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως για παράδειγμα κούπες, μπολ, κουτάλια, σαπούνι για τα πιάτα, αλυσίδες κλειδιών και βάζα λουλουδιών, που κατασκευάζονται από υλικά όπως το κέλυφος καρύδας αντί για πλαστικό. Οι ίδιες πουλούν τα προϊόντα τους από σπίτι σε σπίτι, αλλά δέχονται και μεγάλες παραγγελίες.

Το Kovalam έχει γίνει το πρότυπο σε μια πολιτεία, η οποίο παράγει περίπου 3.000 τόνους απορριμμάτων την ημέρα. Από αυτά μόλις το 50% συλλέγεται για τελική διάθεση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία της Kovalam για τα «μηδενικά απορρίμματα» ο C. Jayakumar, διευθυντής του Thanal, δήλωσε ότι όλα ξεκίνησαν όταν η οργάνωση συνεργάστηκε με άλλες τοπικές ομάδες το 1999 με στόχο να σταματήσουν την κατασκευή μονάδας καύσης αποβλήτων στο τουριστικό χωριό Kovalam. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν και διεθνείς οργανώσεις κατά της καύσης. Το εργοστάσιο δεν κατασκευάστηκε, όμως το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων συνέχισε να υπάρχει. Έτσι, το Thanal προσέφερε εθελοντικά την τεχνογνωσία του για να βοηθήσει τις αρχές να λύσουν το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων, προωθώντας ένα σχέδιο «Μηδενικών Αποβλήτων» για το Kovalam.

Στο σχέδιο «Μηδενικά Απόβλητα» περιλαμβάνονται πολλές ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, που εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος έχουν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως η αντικατάσταση των πλαστικών σακουλών που χρησιμοποιούνται από τα πολλά ξενοδοχεία του Kovalam, με χειροποίητες, χάρτινες σακούλες , φτιαγμένες από τις γυναίκες της SHG.

Στην περιοχή λειτουργούν χώροι ανάκτησης υλικών, στους οποίους διαχωρίζονται τα απόβλητα από τα επαναχρησιμοποιήσιμα, ανακυκλώσιμα και επιδιορθώσιμα υλικά. Από το 2004, καθαρίζονται τακτικά οι παραλίες και συλλέγονται τα πλαστικά μπουκάλια. Αυτή η δράση έκανε γνωστό το σχέδιο «Μηδενικά Απόβλητα» και ευαισθητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους που άρχισαν να συμμετέχουν εθελοντικά στους καθαρισμούς παραλιών.