ECOREC

Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο δήμο Βόλου

Περισσότεροι από 600 δημότες, απ' όλες τις Δημοτικές Περιφέρειες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Βόλου για συμμετοχή στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και τη δωρεάν διάθεση 350 κάδοι κομποστοποίησης για την ανακύκλωση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων. με κεντρικό σύνθημα "στο Βόλο, αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα" Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 και η κλήρωση έγινε τη Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, παρουσία του δημάρχου Βόλου, κυρίου Πάνου Σκοτινιώτη, αλλά και των δημοτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ "Ανάπτυξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίου που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2009 και ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι.

Read More

Οι παραπάνω κάδοι κομποστοποίησης διατέθηκαν σε πολίτες που διαμένουν σε μονοκατοικία με κήπο. Είναι χωρητικότητας 330 lt και συνοδεύονται από ένα μικρό καλάθι μεταφοράς των απορριμμάτων της κουζίνας στον κάδο και ένα μπουκάλι με μικροοργανισμούς. Υποχρέωσή των πολιτών θα είναι η σωστή χρήση του κάδου για παραγωγή του δικού τους κομπόστ και η περιοδική ενημέρωση των υπευθύνων του Δήμου για την πορεία και τα αποτελέσματα της κομποστοποίησης. Επισημαίνεται ότι οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης που μοιράστηκαν, θα συνεχίσουν να αποτελούν ιδιοκτησία του Δήμου, γεγονός που σημαίνει πως σε περίπτωση διαπίστωσης μη σωστής χρήσης τους θα δίνονται σε άλλους πολίτες, ενώ σε περίπτωση καταστροφής τους θα πρέπει να αντικαθιστούνται από τους υπεύθυνους χρήσης τους. Να σημειωθεί ότι αρχικά για τη σωστότερη επιλογή είχε σχεδιαστεί ερωτηματολόγιο, που απευθυνόταν στους ενδιαφερόμενους πολίτες, με στόχο να διαπιστωθεί αν ο συγκεκριμένος πολίτης πληροί τις προϋποθέσεις για παραχώρηση κάδου, αλλά και για την ενημέρωση του πολίτη, τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος και τη δυνατότητα να δηλώσει την πρόθεση συμμετοχής του σ' αυτό. Επίσης, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με ενημερωτικό υλικό και γραφείο στήριξης οικιακής κομποστοποίησης με σκοπό την πληροφόρηση των πολιτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.