Το εργοστάσιο επεξεργασίας υγρών αποβλήτων RYAVERKET στη Σουηδία διαχειρίζεται περισσότερα από 4000 λίτρα λυμάτων το δευτερόλεπτο και έχει τη μεγαλύτερη εισροή από οποιαδήποτε άλλη σκανδιναβική μονάδα. Ένας από τους στόχους του RYAVERKET ήταν να εξετάσει περιβαλλοντικά τις μεθόδους επεξεργασίας και κατόπιν την αγορά εξοπλισμών και προμηθειών. Στις προμήθειες τίθενται προδιαγραφές όσον αφορά στον εξοπλισμό και τις ύλες, όπως η ενεργειακή απόδοση, η χαμηλή κατανάλωση χημικών και τα φιλικά προς το περιβάλλον logistics.
Για παράδειγμα, το 2010 το εργοστάσιο RYAVERKET προμηθεύτηκε το μεγαλύτερο δίσκο φίλτρου στον κόσμο. Επιλέχθηκε επειδή ζητήθηκε νέα τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί ακόμη λιγότερο χώρο αλλά πετυχαίνει τα ίδια αποτελέσματα όπως τα παραδοσιακά φίλτρα άμμου, λόγω του συμπαγούς μεγέθους της μονάδας. Συνήθως τα τεχνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια είναι το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικά από ότι η τιμή προσφοράς.
Η Gryaab AB είναι μία κρατική εταιρεία υπεύθυνη για την επεξεργασία λυμάτων για λογαριασμό επτά δήμων στην περιοχή του Γκέτεμποργκ. Η Gryaab κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα του Ryaverket, η οποία βρίσκεται στη Σουηδική δυτική ακτή. Για να εξασφαλιστεί ότι η θαλάσσια περιοχή στην οποία αποβάλλεται το επεξεργασμένο νερό επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο, είναι απαραίτητο ένα υψηλό επίπεδο επεξεργασίας. Η Gryaab ακολουθεί τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που ισχύουν στην πόλη του Γκέτεμποργκ για τη διάθεση και την ανακύκλωση των υλικών και των τοξικών ουσιών.
Με την απομάκρυνση των θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται στα υγρά απόβλητα, εξασφαλίζεται ότι δε θα δημιουργηθεί ευτροφισμός στη θάλασσα. Τα κατάλοιπα προϊόντων από τη διαδικασία επεξεργασίας βρίσκουν ωφέλιμες χρήσεις. Το βιοαέριο που παράγεται κατά την επεξεργασία της ιλύος μετατρέπεται σε ένα περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο για οχήματα. Η ιλύς κομποστοποιείται και χρησιμοποιείται για τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό του εδάφους. Τα έξοδα της επεξεργασίας χρηματοδοτούνται από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης που χρεώνονται σε όλα τα νοικοκυριά των δήμων.
Η μονάδα λειτουργεί με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Προϊόντα και υλικά πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Οι πρώτες ύλες πρέπει να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές και τα προϊόντα πρέπει να προσφέρουν μεγάλη διάρκεια ζωής με χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Τα προϊόντα πρέπει να είναι επαναχρησιμοποιούμενα ή να ανακτώνται κατά τη διάθεση, π.χ. να επαναχρησιμοποιούνται στο σύνολο τους, να ανακτώνται ως νέο προϊόν ή μεταχειρισμένο για ανάκτηση ενέργειας.
Λόγω του όγκου των λυμάτων, το Ryaverket παράγει πολλή λάσπη (ιλύ): περίπου 55.000 τόνους ετησίως, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Το μεγαλύτερο μέρος της κομποστοποιείται και χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό εδάφους, αλλά μία μικρή ποσότητα αποθηκεύεται για έξι μήνες, προκειμένου να εκλείψει οποιοδήποτε επικίνδυνο βακτήριο, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλιεργήσιμη γη. Στην περίπτωση του Ryaverket κατά την επεξεργασία της ιλύος παράγεται και βιοαέριο, περίπου 60 GWh ετησίως. Το ακατέργαστο αέριο πωλείται στην Göteborg Energy, η οποία το καθαρίζει, το συμπιέζει και το πουλάει ως καύσιμο κινητήρα. Για να αυξηθεί η παραγωγή βιοαερίου, το Ryaverket δέχεται και υπολείμματα τροφίμων από εστιατόρια, σχολεία και παραγωγούς τροφίμων στην περιοχή του Γκέτεμποργκ.